Zdravý veganský snack k televizi i na oslavy jako občerstvení. Možná si říkáte, jak by sýrová cizrna mohla být veganská, odpověď je: ano opravdu může. Nepoužijeme totiž sýr, ale nutriční kvasnice. I když to zní, jako kdyby to bylo droždí na přípravu chleba, je to něco jiné. Nutriční kvasnice jsou neaktivní kvasnice, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Chleba z nich by nikdy nenakynul a také nemají chuť droždí. Naopak chutnají jako sýr a možná trochu i zelenina . Není divu, že se používají do většiny masoxů a bujonů. Kvasnice jsou významným zdrojem bílkovin. Ty je u veganů potřeba hlídat, aby tělo dostalo vše, co má. Cizrna sama obsahuje dostatek bílkovin, proto je tento snack výživově hodnotné jídlo. Ale hlavně je to moc dobrá svačinka:-)
Dělala jsem cizrnu hned na 4 způsoby a nevím který byl lepší. Sýr mám ráda a tak to možná bude právě tato „sýrová “ cizrna.
Budete potřebovat:
- 125g cizrny z konzervy (váženo bez nálevu)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce nutričních kvasnic (používám country life z obchodu se zdravou výživou)
- 1 lžičky mořské soli
Olej smíchejte s nutričními kvasnicemi a mořskou solí.
Nálev z cizrny slijte a schovejte pro další použití (nálev se dá použít namísto bílků, pro výrobu rostlinného másla atd.). Nejlepší je nálev zamrazit do formy na led. Pak ho můžete rozmrazit podle potřeby.
Cizrnu nechte okapat a poté rozložte na utěrku, aby trochu oschla.
Přidejte připravenou směs kvasnic se solí a dobře promíchejte.
Ochucenou cizrnu vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do rozehřáté trouby na 220 stupňů a pečte cca 20 minut (doba se může lišit podle typu trouby).
„Sýrovou“ cizrnu podávejte teplou nebo studenou
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 2 dny