Znáte to. Přijdete domů z práce a máte sílu sotva tak na to, dojít k posteli a usnout. Ještě vás ale čeká sebrat poslední zbytek sil a uvařit večeři. Je tedy jasné, že pomalu pečená kachna to nebude a tak se podíváme na něco mnohem rychlejšího.
Rychlé čínské rizoto:
2 porce:
- 400g mraženého hrášku (nebo mix hrášku a mrkve)
- 150g bílé rýže*
- 2 jarní cibulky – celé
- 1 kuřecí prso
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce sladké sójové omáčky (té husté)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička oleje (sezamového nebo slunečnicového)
- Špetka mletého černého pepře
- Sůl a pepř na osolení masa
*Nejčastěji používám rýži parboiled, která se nelepí a tak vám z rizota nevznikne jedna velká slepenina. Skvělou chuť má i rýže basmati nebo jasmínová.
Rýži uvařte podle návodu. Po uvaření přeceďte a také dobře propláchněte vodou. Promytím zbavíte rýži škrobu a nebude se k sobě tak lepit.
Na pánvi zahřejte lžičku oleje. Kuřecí prso očistěte, osolte a opepřete. Když je pánev rozpálená položte na ní celé prso. Opékejte z obou stran, dokud nebude dobře propečené.
Po upečení maso nakrájejte na kostičky nebo jako já natrhejte na kousky.
Vezměte si pánev na které jste opékali maso: dejte do ní uvařenou rýži, maso, sójovou omáčku, sůl, cukr a pepř. Také přidejte mražený hrášek, během vaření pěkně změkne.
Vše zahřejte a za stálého míchání ohřívejte asi tak 5 minut. Aby se rýže nepřichytila je ideální nepřilnavá pánev (použila jsem wok).
Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami nebo se strouhaným sýrem.
TIP: pro pálivější rizoto přidejte špetku mletého chilli nebo trochu sweet chilli omáčky.