Superpotravina zvaná chia semínka nebo také Šalvěj hispánská ovládla naše obchody. Vidím ji na každém rohu: v pečivu, granole, tyčinkách i nápojích. Oprávněně patří mezi superpotraviny a dá se použít snad na tisíc způsobů.
Mezi výhody chia semínek patří: vysoký obsah vlákniny, zdroj energie a schopnost vázat na sebe vodu a tak mnohonásobně zvětšit objem. Také její nevýrazná chuť. Díky chuti lze chia semínka přidat do vody na pití či do slaných i sladkých receptů. Je zkrátka chuťově neutrální. Proč ji tedy přidávat, když je bez chuti? Přidáním chia semínek do jídla zvýšíte výživové hodnoty daného jídla a také zvýšíte obsah vlákniny.
Největší výhodou chia semínek je to, jak do sebe natáhnou vodu. Po namočení vytvoří gel, který můžete použít jako náhradu za vajíčko. Používám ho při pečení a nemůžu si ho vynachválit. Dělala jsem tak i bezvaječný kynutý nebo bramborový knedlík. Na chuti to nepoznáte a navíc je to i levnější než vajíčko.
Tentokrát se podíváme na domácí krekry, které u nás nahradily pečivo. Jsou trvanlivé a proto je stačí péct jednou měsíčně a mít tak na celý měsíc vystaráno. Ráda střídám různé druhy. Tady je recept na chia kolečka z celozrnné mouky a sezamu. Další recepty na krekry najdete dole a brzy budou další a další. Krekrů totiž není nikdy dost😊.
Budete potřebovat:
- 140g celozrnné žitné mouky (Použila jsem mouku Pernerka z Lidlu)
- 80g vody
- 40g chia semínek
- 25g bílého sezamu
- 20g oleje
- ½ lžičky soli
- Špetka mletého černého pepře
Postup:
Mouku, vodu, semínka, olej, sůl a pepř dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Použít můžete vařečku nebo kuchyňský robot.
Připravte si pomoučněný vál. Těsto na něj vyklopte a vyválejte. Těsto neválejte úplně do průhledna, kolečka by se pak snadno zlámala. Ani vysoká, ani ultra tenká, zkrátka tak akorát.
Pomocí vykrajovátka vykrájejte kolečka. Měla jsem jen vykrajovátko z vlnitým okrajem a musím říct, že krekry díky němu vypadaly nádherně. Kolečka ještě propíchejte vidličkou, při pečení se tak nezkroutí.
Vykrojená kolečka podeberte nožem a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Svůj objem už nezvětší, není tedy nutné mezi nimi nechávat velké mezery.
Z jednoho těsta byste měli udělat 2 velké plechy koleček. Nepřipomíná vám to Vánoce? Úplně jako kdybych dělala linecké cukroví😊.
Kolečka vložte do předehřáté trouby, střední rošt a pečte na 175 stupňů. Bohužel jsem si zapomněla napsat dobu pečení, ale bude to někdo okolo 10-20 minut. Až začnou lehce hnědnou okraje můžete kolečka vytáhnout a dát do trouby druhý plech.
Po vychladnutí uložte chia kolečka do dózy.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: dlouhá