V posledních letech jsme se s Jardou vydali na cestu kolem světa. Myslím tím ale trochu jinou cestu světa. Cestu, na které ochutnáváme světovou kuchyni. Oba jsme v jídle našli lásku. Ochutnali jsme několik zahraničních jídel a najednou jsme chtěli ochutnat další a další. Život není tak dlouhý na to, abych jsme ochutnali každé jídlo z celé planety. Ale alespoň se toho pokusíme ochutnat co nejvíce😊. V roce 2019 jsem vařila jídla z Mexika, Indie, Číny, Švédska, Norska, Neměcka a dalších zemí, všechny je tu jmenovat nebudu, je jich přeci jen dost.

Tento rok jsem začala Afrikou. První byly africké koblížky Mandazi. Odkaz na recept najdete dole. Dnešní recept bude Mukimo – pokrm typický pro kmenu Kikujů. Jí se samostatně anebo jako příloha. Setkáte se s ním po celé Keni. Projížděla jsem různé stránky a pokaždé se Mukimo připravovalo trochu jinak. Základem je kaše z brambor, hrášku a kukuřice. Už takhle v základu je to moc dobré. Já jsem si nakonec Mukimo ještě vylepšila. Proto vám sem dám oba recepty, ať si můžete vybrat.

Mukimo jsem připravovala jako večeři. Podávala jsem ho jako hlavní jídlo. Na ozdobu jsem použila strouhaný sýr a k tomu smaženou cibulku. Díky sýru bude Mukimo sytější. Smažená cibulka byla rozhodně dobrou volbou. Kaše s ní chutnala fantasticky!

Recept na Mukimo mám z africké kuchařky. Je v ní několik sladkých i slaných afrických pokrmů. A teď malý dárek na konec. Na konci stránky najdete tuto kuchařku zdarma ke stažení. Stačí kliknout a kuchařku budete mít ve svém počítači nebo mobilu. Ráda dávám dárky. Doufám, že z kuchařky budete mít stejnou radost, jako jsem z ní měla já😊.

 

Poznámka: recept se od kuchařky trochu liší. Nikdy jsem se neuměla držet přesných instrukcí:-). Vyberte si ten můj anebo recept z kuchařky. Nebo zkuste obě varianty:-).

 

Počet porcí: 2-4

 

Základní recept na Mukimo (jako příloha):

  • 1kg brambor (ideálně typ C, kvůli vyššímu obsahu škrobu)
  • 350g mraženého hrášku (nemusí to být přesně – prostě 1 sáček)
  • 450g mražené kukuřice (1 sáček)
  • 160ml vody
  • 2 lžíce másla

 

Vylepšený recept na Mukimo: ideální i jako hlavní jídlo

  • 1kg brambor (ideálně typ C)
  • 450g mražené kukuřice
  • 350g mraženého hrášku
  • 160ml mléka (lze nahradit vodou)
  • 2 lžíce másla
  • 1-2 lžičky soli
  • Na ozdobu:
  • Sýr – použila jsem Maasdam z dárkového boxu od Sýry domů (ZDE bližší info)
  • Smažená cibulka (recept níže)
  • Volitelně: 1 lžíce cukru pro sladší chuť

 

Smažená cibulka na ozdobu:

  • 1-2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule

 

Příprava:

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Nasypte je do většího hrnce plného vody. K tomu přidejte 300 gramů hrášku. Zbylých 50 gramů hrášku dejte zatím stranou.

Brambory vařte doměkka, mělo by stačit 15-20 minut. Poté sceďte.

Mezitím si do menšího hrnce dejte vařit zbytek hrášku a všechnu kukuřici. Zeleninu stačí vařit 5 minut. Stejně jako brambory, zeleninu přeceďte.

Začněte tím, že si brambory s hráškem rozmačkáte. Ideální je použít šťouchadlo na brambory. Kaše se zbarví trochu do zelena. Přidejte sůl, máslo a také mléko nebo vodu. Kdo chce, přidá i lžíci cukru. Dodá kaši o něco sladší chuť.

Dále do kaše vmíchejte uvařenou kukuřici s hráškem. Promíchejte.

Nyní kaši rozdělte do misek. Posypte strouhaným sýrem a cibulkou.

Na posypání jsem použila sýr Maasdam z degustačního boxu Sýry domů. Jeho jemná smetanová chuť se ke kaši výborně hodí.

Tyto krásné misky mám od Balibalanc (www.balibalanc.cz). Jsou vyrobené z kokosových skořápek. Jídlo v nich chutná úplně jinak:-)

Smažená cibulka:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do malé pánvičky nalijte olej a za stálého míchání cibulku usmažte. Cibulka má mít hnědou barvu, jen pozor ať jí nepřipálíte. Přidejte špetku soli a promíchejte. Sporák nedávejte na maximum, cibulka by se připálila.

Smaženou cibulku zmáčkněte a slijte přebytečný olej. Poté jí ještě rozložte na papírovou utěrku.

Dobrou chuť!

Dárek pro vás:

Africká kuchařka ke stažení. Pro stažení klikněte na tento odkaz:

Ebook: Africké recepty

V této kuchařce najdete recepty z Guinei a Keni. Ještě jsem všechny neochutnala, ale už se těším až ochutnám. Doporučuji i koblížky Mandazi – obdoba českých koblih.

 

 

Mandazi – africké koblížky