Avokádo jsem si v poslední době oblíbila a tak vás čeká plno avokádových receptů. Jedním z mých nejoblíbenějších receptů je avokádový puding. Je to vlastně jen rozmixované avokádo s kakaem a mlékem. Když jsem ho dělala naposledy, říkala jsem si, že by to byla i dobrá poleva. Proto jsem recept trochu upravila a tadáá, čokoládová poleva z avokáda je na světě.

Už jsem jí zkoušela na čokoládové muffiny a avokádové i klasické brownies. Je skvělá a navíc neobsahuje cukr. Slazená je pouze datlovým sirupem, který dodá polevě karamelovou chuť. Přidala jsem i trochu mořské soli a instantní kávy. Obě suroviny fungují jako posilovače čokoládové chuti a tak když dělám něco s kakaem nebo čokoládou, nezapomínám je přidat (ano opravdu to funguje, jinak bych to nedělala)😊.

Tady je recept na vynikající, zdravou čokoládovou polevu z avokáda:

 

  • 1 avokádo (moje vážilo 105g- váženo bez pecky i slupky)*
  • 50g změklého másla
  • 40g datlového sirupu (lze nahradit třtinovým cukrem)
  • 25g hořkého kakaa
  • ¼ lžičky instantní kávy
  • Špetka mořské soli (zvýrazní chuť kakaa)

*avokádo musí být zralé. Pokud není zabalte ho do novin/látky a nechte při pokojové teplotě pár dní dojít.

Příprava:

Avokádo rozpulte. Nůž zasekněte do pecky, pootočte a pecku tak vyndejte. Pomocí lžíce avokádo vydlabejte rovnou do mixéru.

Přidejte změklé máslo, datlový sirup a zbytek surovin.

Společně rozmixujte. Poleva má být hladká, proto ji mixujte, dokud nerozmixujete všechny hrudky. Pokud to nejde, přidejte trochu mléka. Mléko přidávejte po lžičkách, ať polevu zbytečně nenaředíte.

Před použitím polevu uložte do lednice na hodinku nebo dvě. Nutné to není, ale bude pevnější a práce s ní tak bude snadnější. Po vychlazení polevu promíchejte a použijte. Vidíte, jak se pěkně zpevnila? Hned se vám s ní bude lépe pracovat.

Ozdobit s ní můžete muffiny, brownies, koláče, zákusky…je to tolik možností

Dobrou chuť!

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny. Zbytek polevy lze trochu naředit mlékem. Získáte tak avokádový puding, který můžete sníst samotný.