Sladké avokádové muffiny s čokoládovou polevou. Poleva je jak jinak než z avokáda😊. Avokádo je skvělá věc. Dá se upravit na tolik způsobů. Muffinům dodá vláčnou a tak nebudou suché. Polevu z avokáda dělám už po několikáté. Stačí vše rozmixovat a je hotová. Je ale také krémové, jemná, čokoládová a na muffinech perfektně drží.

Jsou to muffiny jako znáte z amerických filmů: muffin a hora polevy větší než muffin sám. A přesně tak to mám ráda.

 

Muffiny:

  • 260g mléka
  • 210g hladké mouky
  • 50g hořkého kakaa
  • 100g třtinového cukru
  • 60g kokosového oleje
  • 1 avokádo
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičky instantní kávy
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

 

 

Avokádová poleva

  • 1 avokádo (105g)
  • 40g datlového sirupu nebo třtinového cukru
  • 50g změklého másla
  • 25g hořkého kakaa
  • ½ lžičky instantní kávy (pro posílení čokoládové chuti)
  • Špetka soli

 

 

Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte do mísy. Vidličkou rozmačkejte na kaši. Nyní přidejte vše ostatní ze seznamu surovin na muffiny. Tedy: mandlové mléko, mouku, cukr, kokosový olej, kakao, kypřicí prášek, kávu, sodu i sůl. Kokosový olej může výt tekutý nebo pevný v závislosti na pokojové teplotě. Je to ale jedno, protože mícháním olej rozpustíte i kdyby byl ztuhlí.

Ručně nebo elektrickým šlehačem těsto dobře promíchejte.

Připravte si formu na muffiny nebo košíčky. Ráda používám košíčky ze silikonu. Dají se znovu použít a krásně vypadají. Dále mám silikonovou formu na 6 muffinů. Dříve jsem měla kovovou, pokud ji taky máte nezapomeňte ji vymazat a vysypat.

Těsto rozdělte do formy nebo formiček. Naplňte je do třičtvrtě nebo skoro až po okraj pro pěkně vysoké muffiny.

Vložte do rozehřáté trouby a pečte na středním roštu při teplotě 175 stupňů 20-25 minut. Zkuste špejlí propíchnout jeden muffiny. Až bude špejle čistá jsou upečené.

 

Než se muffiny upečou je čas na přípravu avokádové náplně.

Avokádo rozpulte, vyhoďte pecku a vydlabejte do mixéru. Přidejte mléko, máslo, datlový sirup, kakao, sůl a kávu. Mixujte dokud poleva nebude hladká bez kousků avokáda. Poleva má být hustá aby na muffinech držela. Pokud máte menší avokádo dejte mléka o něco méně.

Polevu přendejte do misky a dejte ztuhnout do lednice. Poleva ještě ztuhne a bude lépe držet tvar. Ideálně tak 30-60 minut v lednici. Uvidíte😊

 

Upečené muffiny nechte vychladnout, vyndejte z formy a dejte na tác.

Polevu si přendejte do zdobicího sáčku/pistole a použijte libovolnou špičku. Já jsem zvolila větší hvězdičku.

Na každém muffinu udělejte pěkný kopec polevy a můžete ochutnávat. Možná by se na ně hodilo ještě něco barevného aby byly barevnější. Třeba čerstvé ovoce😊

Dobrou chuť

 

Povedlo se? Napište mi do komentáře jak vám muffiny chutnaly anebo pošlete fotku. Budu se těšit na vaše výtvory😊