Bagety s česnekovým máslem jsou skvělá svačinka, oběd i rychlá večeře. Dají se jíst v kteroukoliv denní hodinu:-) Když nakupuji v Lidlu a dají do regálu čerstvě upečené (nebo spíše rozpečené) česnekové bagety poznám to už z dálky. Voní to tak úžasně, že se mi sbíhají sliny. Ostatní to mají asi stejně, protože chvilku po upečení jsou všechny bagety pryč a mohou začít nanovo. Já ale mezi ty, kdo si bagetu koupí nepatřím (tedy většinou:-)), místo toho přijdu domů a upeču si ji doma sama. Pečení mě baví tak proč se o tu příležitost připravit. Nebylo těžké na recept přijít, protože recept na bagety jsem už měla a česnekové máslo jsem po pár bagetách vychytala k naší spokojenosti.
Když bagety nakrájíte na kolečka, můžete je vyskládat na talíř a podávat na různých oslavách jako občerstvení. Tenhle rok jsem je podávala na Silvestra místo chlebíčků a zmizely opravdu rychle.
Máte rádi bagety s česnekovým máslem? Tak neváhejte a s chutí do toho! Uvidíte, že až se začnou péct a provoní vám byt, budou se sbíhat sliny celé rodině.
Tento recept je upravený pro všechny, kteří nemohou a pro vegany. Neobsahuje laktózu, mléko ani nic živočišného původu.
Na 4 česnekové bagety budete potřebovat:
Těsto na bagety
- 460g hladké mouky
- 320ml vlažné vody
- 2 balíčky sušeného droždí
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
Česnekové máslo
- 240g rostlinného másla (používám značku Alsan)
- 12-20 stroužků česneku – záleží na vás, jak moc česnekové bagety chcete
- 2 lžičky čerstvé petrželky
- 4 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
*pokud chcete použít méně másla, použijte poloviční množství. Na 1 bagetu používám normálně 60 gramů másla, tohle je na 4 bagety. I když ale použijete pouze polovinu, budou bagety stále vynikajíc
Bagety:
- Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Dobře promíchejte. Kvásek nechte vzejít 10 minut na teplém místě.
- Do mísy dejte mouku a sůl a smíchejte s kváskem.
- Vypracujte těsto. Nejnadýchanějšího těsta dosáhnete pěti-minutovým hnětáním v kuchyňském robotu, ale klidně těsto můžete ručně prohnětat na vále. Podsypávejte jen troškou mouky, aby se jí zbytečně moc nedostalo do těsta.
- Těsto rozdělte na 4 kusy a vyválejte z nich bagety. Těsto neuplácávejte, jen z něj vyválejte váleček a dejte na plech. Kdyby někde byly praskliny, stačí si namočit ruce, oklepat a pak rukou bagetu poválet. Povrch by pak měl být krásně hladký. Praskliny se totiž při pečení zvětší a bagety se rozjedou do stran. Takhle zůstanou bagety pěkně vysoké.
- Bagety dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte 30 minut kynout.
- Po 30 minutách vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova). Ke konci můžete zapnout větráček nebo jen horní ohřev. Právě ten dodá bagetám krásnou barvu. Stačí 3-5 minut a vypadají jako na obrázku. Nebojte se, že budou bagety suché, naopak, na povrchu budou krásně křupavé a uvnitř měkké a nadýchané. Přesně takové bagety mají být.
Česnekové máslo:
- Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
- Česnek oloupejte a utřete/prolisujte. Začněte menším množstvím česneku a podle chuti přidávejte více. Českého česneku použijte méně, je o dost silnější. Chce si to vychytat, já mám třeba ráda česneku více. Na bagetu dávám 4-5 menších stroužků.
- Do rozpuštěného másla přidejte utřený česnek, petrželku pokrájenou nadrobno, sůl i pepř a promíchejte.
- Bagety po 2-3 cm nařízněte, udělejte hluboké zářezy až skoro na spodek bagety. Česnekové máslo rozdělte do všech zářezů. Při plnění si naberte trochu másla na lžičku nebo nůž, rozhrňte jeden záhyb a potřete ho česnekovým máslem. Pokračujte, dokud nenaplníte celou bagetu a pak se přesuňte k ostatním.
- Poté bagety zabalte do alobalu. Takto připravené bagety položte na plech a pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů po dobu 5 minut. Poté alobal opatrně rozbalte (opatrně, ať se nespálíte) a odkryté bagety pečte dalších 3-5 minut. Pro křupavou bagetu zapněte větráček s horním ohřevem. Bagetu bedlivě hlídejte, ať se nepřipálí. Pokud se vám bagety nevejdou na plech, pečte je postupně.
Česneková bageta chutná nejlépe horká, právě vyndaná z trouby:-).
Tip
Upečenou bagetu ještě můžete posypat strouhaným sýrem. Sýr dejte na bagetu ve chvíli, kdy otevřete alobal a pečte dalších 3-5 minut.
Skladování a trvanlivost: Uvidíte, že až se při pečení rozvoní po celém bytě ani vás nenapadne bagetu schovávat do druhého dne:-). Určitě by to ale šlo. Dejte ji do uzavřeného obalu nebo ji nechte v alobalu a druhý den rozpečte v troubě nebo mikrovlnné troubě.
Mimochodem pokud rádi pečete domácí pečivo – chleba nebo bagety, určitě se vám bude hodit tento článek, kde se dozvíte, jak prodloužit trvanlivost domácí pečivu (a samozřejmě i tomu kupovanému).