Máte rádi jahodovou dřeň od Mrože? Dneska mám pro vás jeho domácí verzi. Nejdřív se ale podíváme na složení Mrože:
Mrož jahodová dřeň obsahuje: 55% jahod, 30% cukru, cca 25% vody
Co říkáte složení? Já osobně do domácí verze žádnou vodu přidávat nebudu. Chápu, že to sníží cenu, ale taky se to podepíše na chuti. Další co mě zaujalo je dost vysoký obsah cukru. Na 55 gramů 33 gramů cukru? To je hodně. Pojďme si recept trochu poupravit a podívat se na výslednou, vylepšenou a zdravější verzi😊 :
Suroviny:
- 400g čerstvých jahod
- 50g třtinového nebo bílého cukru
- Volitelně: trochu citrónové šťávy (zvýrazní to chuť jahod)
Obal: obaly od jogurtů, papírové kelímky (prodává např. Tesco), malé plastové dózy na potraviny
Příprava:
Čerstvé jahody očistěte od stopek, odřízněte zelené části a odřízněte i části, které nevypadají dobře (mohly by zkazit chuť).
Jahody dejte do mixéru, přidejte cukr a mixujte na pyré.
Pro hladkou dřeň jako z obchodu jahody přeceďte. Mě tam kousky jahod nevadí. Naopak mi ve zmrzlině chutnají a tak je tam nechám😊.
Přelijte do kelímků od jogurtu, malých plastových dóz nebo jiného obalu. Lepší je použít malé obaly a rozdělit zmrzlinu po 100 gramech. Až dostanete chuť stačí si vzít jeden kelímek a můžete mlsat. Nezapomeňte zmrzliny zakrýt fólií nebo alobalem.
Zmrzliny dejte do mrazáku a nechte přes noc zmrznout.
Před podáváním nechte zmrzlinu trochu povolit a můžete se do ní pustit:-). Dobrou chuť
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 6 měsíců
Závěrem: Podle originálu byste měli dát 350g jahod a 150g cukru tak, pokud chcete originál použijte tento poměr.