Křupavé chipsy s jogurtem a kmínem. Jogurt v receptu nahrazuje vodu, chutnají s ním mnohem lépe. Pečou se dokřupava a tím získají velmi dlouhou trvanlivost.

Pořád jsem přemýšlela nad tím co si s sebou vzít na kolo nebo na výlet. Venku jsou v létě pěkná horka a tak to chce něco, co přežije i vysoké teploty. Chipsy bez problému vydrží i celodenní výlety anebo si je jako já můžete vzít i na dovolenou. Taky jako slané křupání k televizi nebo na oslavy. Přidejte k nim oblíbenou pomazánku a máte skvělou svačinu😊.

 

Množství: 1 velký plech chipsů

 

Budete potřebovat:

  • 200g hladké mouky
  • 150g jogurtu bez laktózy (seženete ho např. v Bille nebo Globusu)
  • 100g rostlinného tuku nebo másla (máslo kupuji zn. Alsan)
  • 1 lžička soli*
  • 1 vejce na potření
  • Celý kmín na posypání

*Krekry chutnají skvěle i s džemem, arašídovým máslem nebo ghítelou. Pokud je chcete jíst i sladké, sůl vynechte.

Mouku, jogurt a rostlinný tuk nebo máslo nakrájenou na kousky a sůl dejte do mísy a dobře propracujte. Použít můžete vařečku nebo kuchyňský robot. Díky použití změklého tuku to jde docela rychle.

Když je těsto hotové dejte ho do lednice uležet na 30 minut. Těsto si takto můžete připravit i na druhý den.

Připravte si pomoučněný vál. Těsto na něj vyklopte a vyválejte na obdelník o velikosti velkého plechu. Podle potřeby těsto podsypávejte. Pokud těsto lepí posypte ho i zvrchu.

TIP: těsto můžete válet rovnou na pečícím papíru. Je nutné ho také podsypávat, ale ušetříte si mytí válu a přenášení chipsů.

Nyní těsto nakrájejte na čtverečky. Propíchejte je vidličkou, aby se při pečení nezkroutily.

Čtverečky přeneste na plech. Stačí mezi nimi nechat minimální mezery.

Vajíčko dobře rozmíchejte a pomocí mašlovačky všechny chipsy potřete. Nakonec posypte kmínem. Dávám přednost celému kmínu, ale drcený nebo mletý lze použít také.

Pečte v předehřáté troubě na středním roštu – 175 stupňů 10-15 minut. Až začnou hnědnou okraje plech vytáhněte.

Po vychladnutí uložte chipsy do uzavíratelné dózy

 

Výborné jsou samotné nebo s pomazánkou

 

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v chladu

Trvanlivost: mám vyzkoušené, že vydrží velice dlouho. Měla jsem je s sebou na dovolené, bereme je na vodu, …vše bez problémů.