Vyrobte si domácí pomerančový extrakt a dodejte svým receptům vynikající chuť pomerančů. pomerančový extrakt vzniká vylouhováním pomerančových slupek v alkoholu. Po několika týdnech se chuť pomeranče extrahuje do alkoholu a vznikne nám oranžový extrakt se silnou chutí a vůní pomeranče. Využití má v kuchyni podobné jako vanilka. Také ho můžete použít do všech sladkých jídel, nápojů, dezertů, zákusků, dortů, polev nebo krémů. Výhodou domácího extraktu je, že se nejedná o umělá aromata ale o opravdovou chuť vytaženou z přírodní suroviny. Domácí extrakty jsou tedy zdravější náhradou. Až budete příště loupat pomeranče tak je místo vyhození použijte na výrobu extraktu. Je to jeden z bezpracných receptů, celou práci za vás odvede alkohol a akorát na závěr jen hotový extrakt slijete do nové lahvičky. Když budete mít extraktu hodně můžete podarovat někoho ve vašem okolí, protože voňavé extrakty na pečení každého potěší.
Suroviny
- 100ml vodky
- Kůra ze 2-4 pomerančů*
*použijte chemicky neošetřený
Obal: tmavá lahvičky- použitím tmavé lahvičky zachováte barvu a aroma extraktu
Příprava
- Pomeranč omyjte. Kůru oloupejte pomocí škrabky.
- Loupejte jen oranžovou část, bílá část není v extraktu potřeba a navíc je hrozně hořká.
- Kůru nasypte do čisté lavičky a zalijte vodkou. Není třeba vážit kůru s přesností na gram. Když dáte slupky do láhve nebo skleničky zalijte je takovým množstvím alkoholu, aby byly ponožené. To je jedině, co musíte dodržet.
- Nechte na tmavém místě 1-2 měsíce stát (čím víc tím líp). Občas protřepejte
- Hotový extrakt přeceďte a kůru vyhoďte
Použití: na pečení, do horké čokolády, k ochucení nápojů. Pokud pečete i pro děti nemusíte se bát obsahu alkoholu. Při pečení nebo vaření se alkohol vypaří a navíc se jedná o velice malé množství.
Dávkování: na 500g těsta přidejte přibližně 2-4 lžičky pomerančového extraktu. začněte jednou lžičkou a postupně přidávejte.
Do krémů, polev a všude kam chcete pomerančový extrakt přidat je dávkování dost odlišné. Proto extrakt přidávejte postupně,dokud s chutí nebudete spokojeni.
Limonády a jiné nápoje: pro pomerančovou chuť přidejte cca 1/4 lžičky extraktu na 1 litr limonády. Opět je to různé a proto přidávejte postupně.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah slunečního záření
Trvanlivost: 1 rok
Skvelý a užitočný recept na dochutenie zákuskov a jedál. Určite si ten pomarančový extrakt urobím. Ďakujem.e
Máte pravdu, dá se použít do tolika receptů! Určitě vyzkoušejte i vanilkový nebo kávový:-).
Jsem moc ráda, že se vám recept hodí:-)
Krásný večer