Vyrobte si domácí pomerančový extrakt a dodejte svým receptům vynikající chuť pomerančů. pomerančový extrakt vzniká vylouhováním pomerančových slupek v alkoholu. Po několika týdnech se chuť pomeranče extrahuje do alkoholu a vznikne nám oranžový extrakt se silnou chutí a vůní pomeranče. Využití má v kuchyni podobné jako vanilka. Také ho můžete použít do všech sladkých jídel, nápojů, dezertů, zákusků, dortů, polev nebo krémů. Výhodou domácího extraktu je, že se nejedná o umělá aromata ale o opravdovou chuť vytaženou z přírodní suroviny. Domácí extrakty jsou tedy zdravější náhradou. Až budete příště loupat pomeranče tak je místo vyhození použijte na výrobu extraktu. Je to jeden z bezpracných receptů, celou práci za vás odvede alkohol a akorát na závěr jen hotový extrakt slijete do nové lahvičky. Když budete mít extraktu hodně můžete podarovat někoho ve vašem okolí, protože voňavé extrakty na pečení každého potěší.

Suroviny

  • 100ml vodky
  • Kůra ze 2-4 pomerančů*

*použijte chemicky neošetřený

Obal: tmavá lahvičky- použitím tmavé lahvičky zachováte barvu a aroma extraktu

Příprava

  1. Pomeranč omyjte. Kůru oloupejte pomocí škrabky.
  2. Loupejte jen oranžovou část, bílá část není v extraktu potřeba a navíc je hrozně hořká.
  3. Kůru nasypte do čisté lavičky a zalijte vodkou. Není třeba vážit kůru s přesností na gram. Když dáte slupky do láhve nebo skleničky zalijte je takovým množstvím alkoholu, aby byly ponožené. To je jedině, co musíte dodržet.
  4. Nechte na tmavém místě 1-2 měsíce stát (čím víc tím líp). Občas protřepejte
  5. Hotový extrakt přeceďte a kůru vyhoďte

 

Použití: na pečení, do horké čokolády, k ochucení nápojů. Pokud pečete i pro děti nemusíte se bát obsahu alkoholu. Při pečení nebo vaření se alkohol vypaří a navíc se jedná o velice malé množství.

Dávkování: na 500g těsta přidejte přibližně 2-4 lžičky pomerančového extraktu. začněte jednou lžičkou a postupně přidávejte.

Do krémů, polev a všude kam chcete pomerančový extrakt přidat je dávkování dost odlišné. Proto extrakt přidávejte postupně,dokud s chutí nebudete spokojeni.

Limonády a jiné nápoje: pro pomerančovou chuť přidejte cca 1/4 lžičky extraktu na 1 litr limonády. Opět je to různé a proto přidávejte postupně.

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah slunečního záření

Trvanlivost: 1 rok