Pečené kaštany si můžete udělat i doma. Upéct je můžete v troubě nebo na pánvi. Nejdříve se musí zahřát a pak teprve oloupat, protože jinak byste tvrdou slupku neoloupali. Když jsou kaštany oloupané stačí je na pánvi zahřát s rozpuštěným máslem a vanilkovým cukrem. Chutnají skvěle na slano i sladko, ale jelikož mám radši sladké recepty vyhrávají u mě tyto sladké kaštany na celé čáře. Pokud jste kaštany ještě neměli a nevíte jestli vám budou chutnat určitě se nebojte, pokud vám chutnají ořechy budou vám chutnat i kaštany. Pojďme se podívat krok po kroku jak si tuhle sladkou pochoutku vyrobit:
Suroviny
- 500g jedlých kaštanů
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžíce másla
Příprava
- Kaštany omyjte a nechte oschnout.
- Připravte si ostrý a kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Čáru proveďte přes skoro celou vypouklou stranu, pomůže vám to kaštan snadno oloupat. Výborně se k tomu hodí nože se zoubky, nekloužou tolik takže se hned tak neříznete. U klasického je lepší zapíchnout nůž doprostřed, nůž necháte kolmo ke kaštanu a pohybem nahoru a dolů uděláte první čárku. Takto postupujete na všechny 4 strany až X-ko vznikne. Některé kaštany nejsou vůbec vypouklé, nařízněte je tam kde to pro vás bude nejjednodušší (nebo nejměkčí)
- Naříznuté kaštany nasypte do pánve rozpálené na střední teplotu.
- Za častého míchání opékejte 10-15 minut. Tam kde jsou naříznuté se trochu otevřou a co je nejhlavnější také změknou.
- Nechte je trochu vychladnout aby jste se nespálily. Loupejte je ale ještě za tepla. Jestli vás to pálí můžete použít třeba rukavice nebo utěrku.
- Kaštany loupejte od naříznuté části. Zbavte je tvrdé slupky a očistěte až zůstane jen čistý žlutý kaštan.
- Pečené kaštany promíchejte s máslem a vanilkovým cukrem. Ještě horké podávejte
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny, ale nejlépe chutnají čerstvé a horké