Dýňové laté je něco, co jsem chtěla vždycky ochutnat. Nejdřív jsem si myslela, že se jedná o mléko s dýní a kafem. Ono to tak je i není. Jsou dva druhy pumpkin spice latte. Jeden opravdu obsahuje dýni – tedy dýňové pyré. Je to pouze malé množství, stačí 1-2 lžíce. Druhé zase obsahuje pouze dýňové koření. Dnes mám pro vás tu druhou variantu: laté s dýňovým kořením.
Dýňové koření se v Americe prodává stejně jako u nás perníkové koření. Zjistila jsem si co obsahuje a namíchala jsem si ho sama. Recept na něj najdete níže. Obsahuje běžně dostupné koření, které koupíte v každém obchodu. Za minutku ho máte namíchané a nemusíte ho složitě shánět. Příprava laté je už pak otázkou chvilky. Jeho příprava je stejně snadné jako příprava klasického laté. 😊
Halloween je za rohem a myslím si, že toto laté se k Halloweenu skvěle hodí. Bez dýní by to nebyl správný Halloween ne? Dole najdete odkaz na další Halloweenské recepty. Skvěle dokreslí atmosféru tohoto svátku. Já už se nemůžu dočkat až se zase na Halloween budu moci vyřádit u plotny😊
Pěkný Halloween přeje Verča
Budete potřebovat:
- 200ml vroucí vody
- 80ml plnotučného mléka (1/3 hrnku, stačí od oka)
- 2 lžičky instantní kávy (používám Jacobs Velvet)*
- ½ lžičky dýňového koření – recept najdete níže
- Šlehačka nebo mléčná pěna na ozdobu
- Skořicový cukr na ozdobu
- Cukr podle chuti
Množství: 1 porce
Nejdříve si připravte kafe. Vroucí vodou zalijte instantní kávu. Přidejte cukr podle chuti. Doporučuji hnědý nebo třtinový, svoji karamelovou chutí se skvěle hodí do tohoto nápoje.
Spolu s cukrem také přidejte dýňové koření. Zkoušela jsem dát celou lžičku, ale už to bylo hodně.
Nyní si připravte mléčnou pěnu z plnotučného mléka. Použít můžete parní trysku u kávovaru, elektrickou metličku…je toho hodně, použijte na co jste zvyklí. Já používám parní trysku, ale dřív jsem používala plastovou dózu kam se nalilo mléko a pumpováním vznikla pěna (nevím jak se to jmenuje😊). Další možnost je použít šlehačku, oboje chutná skvěle.
Pěnu nalijte na kafe/ozdobte kafe šlehačkou. Posypte skořicovým cukrem a je to
Domácí dýňové koření:
- 20g mleté skořice
- 1/2 lžíce muškátového oříšku- použila jsem čerstvě nastrouhaný (mletého dejte méně)
- 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
- 1/2 lžičky nového koření 7ks
-vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám váhu, která by zvážila i takto malé množství. Za to se omlouvám. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství v gramech. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1PL, 1/2 Pl a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny. Snad to pomůže:-)
Poznámka: Kdyby bylo koření hodně silné můžete nápoj naředit přidáním druhého hrnku kafe. Příště použijte poloviční dávku koření.