Přemýšleli jste někdy nad tím, do čeho si balíte svačinu? Nejčastěji se používají igelitové sáčky nebo potravinové fólie. Obě řešení nejsou ani trochu ekologická. Když si spočítáte, kolik svačin za život si zabalíte, není to zrovna málo. V rámci odbourávání plastů z naší domácnosti hledám, jak vyměnit jednorázové produkty za znovupoužitelné.  V minulých letech jsme vyměnili igelitové sáčky za plastové dózy. Jenže i dózy jsou z plastu a za rok nebo dva doslouží. Mohou prasknout, ztratíte víko apod.

Proto jsem hledala něco, co bych na svačinu použila. Jarda i já  jsme už nějakou tu dobu po škole. I tak si ale stále připravujeme svačiny (nebo obědy). Na kolo, různé výlety, dovolené…Raději si vezmu svačinu/oběd s sebou, než si pokaždé kupovat jídlo ve fastfoodu či restauraci. Je to zbytečné a taky by se nám výlety dost prodražily. Nejčastěji máme bagety, domácí tyčinky, krekry či koláče.

Při hledání vhodné alternativy jsem skončila u voskových ubrousků. Včelí vosk miluju. Vyrábím z něj včelí svíčky. Při hoření tak nádherně voní. Voskové ubrousky jsou vyrobené z bavlny a včelího vosku (také krásně voní). Ubrousky jsem sehnala na www.nuspring.cz

Na výběr jsou různé velikosti. Jeden ubrousek vám určitě stačit nebude. Kupte si různé velikosti, každá se vám bude hodit na něco jiného. Momentálně mám tři ubrousky. Určitě jich ještě pár budu muset dokoupit.

Ubrousky využijete i na balení potravin: pečivo, kousek sýra, šunka, ovoce. Včelí vosk odpuzuje vodu. Po použití ho stačí opláchnout nebo otřít. Díky tomu lze použít i na potraviny jako je nebalená šunka.

Na stránce se mi moc líbí popis ubrousků. Hned víte na co jsou😊 Pořídila jsem si Bochník, Rohlík a Bagetku. Také se mi moc líbí vzory ubrousků. Mám ráda veselé barvy, podle toho jsem také vybírala.

Když objednáte nad 790Kč s odběrem v Zásilkovně budete mít poštovné zdarma. Místo toho si můžete koupit další ubrousek anebo si vybrat něco jiného😊

 

Takhle vypadají:

Včelobal zakoupíte na : https://www.nuspring.cz/znacky/vcelobal

 

Tohle je Bochník. Má 52x42cm. Ideální na chleba nebo zabalení mísy s těstem či kváskem:

 

Koupíte zde:  https://www.nuspring.cz/voskovany-ubrousek-bochnik-ruzovy-52-x-42-cm-9085.html

 

Toto je Bagetka. Má 35x35cm. Ideální na zabalení bagety ke svačině, většího ovoce…

 

Toto je Rohlík. Má 26x26cm. Ideální na sýr, šunku a menší ovoce.

Koupila jsem je v této sadě: https://www.nuspring.cz/voskovane-ubrousky-duo-rohlik-bagetka-folklor-35×35-cm-zluty-26x26cm-10717.html

 

Bochník se hodí na zakrytí mísy s těstem nebo jídlem, které dáváte do lednice. U některých hrnců nemám pokličky, používám ho místo nich.

Zbylé dva ubrousky používám na zabalení nakrájeného ovoce (např. zbytek ananasu), šunky, sýra, půlky citrónu …co je třeba.

 

Výhody voskových ubrousků:

  • Jsou kompostovatelné, ekologické, šetrné k přírodě.
  • Jejich používáním snižujete množství odpadu.
  • Neobsahují BPA ani chemické látky.
  • Včelí vosk má antimykotické a antibakteriální vlastnosti.
  • Firma Včelobal od které ubrousky mám sídlí na Slovensku. Podporuje lokální včelaře. Jedná se o kvalitní výrobek

 

Jak ubrousek používat:

  1. Ubrousek funguje díky včelímu vosk – je v něm skrz na skrz namočený. Díky vosku ubrousek drží tvar
  2. Ubrousek před použitím několikrát zmuchlejte. Teplo z rukou vosk zahřeje a bude tak více tvárný.
  3. Zabalte do něj nebo s ním zakryjte, co potřebujete. Uhlaďte. Ubrousek se k sobě pěkně přilepí. Pokud to nejde opakovaně ho přejeďte rukama.
  4. Po použití ubrousek otřete hadříkem nebo opláchněte vodou. Ubrousek vůně neabsorbuje, stačí ho nechat vyvětrat (například po zabalení zrajícího sýru).
  5. Voskový ubrousek vydrží několik let používání.
  6. Až vám doslouží vyhoďte ho na kompost.

 

Kdybyste měli nějaké dotazy napište, ráda vám je zodpovím 🙂

Verča