Dneska jsem si ráno psala s jednou paní, která má bezlepkovou dietu. Řešily jsme, jak je těžké upéct něco bez lepku. Třeba pečivo bez lepku, to je tedy něco. Vím, že se dají koupit bezlepkové směsi na přípravu chleba, pečiva nebo jiných receptů ale ty nejsou zrovna levné. Kdo chce ušetřit, musí zkoušet a zkoušet, dokud nenajde ten správný recept.
U bezlepkových receptů se vždycky snažím o jednoduchost. Když najdu nějaký bezlepkový recept, většinou je obsahuje bezlepkové směsi jako je Jizerka apod. To je směs mouky, škrobu, xantanu a dalších surovin. Já bych ale chtěla recepty dělat od nuly, tím pádem použít jen bezlepkovou mouku. Bezlepkové mouky jsou často levnější než tyhle směsi. Třeba rýžová mouka, dá se vyrobit doma nebo koupit, ta patří mezi nelevnější a právě tu jsem použila do dnešního receptu na perník. S paní jsme se totiž bavily o tom, jak upéct bezlepkový perník a já jsem si uvědomila, že jsem perník bez lepku nikdy nedělala. Sice bezlepkovou dietu nemám, ale několik blízkých ano. Ne každý si s touto dietou umí poradit a pak se musí vzát hodně jídel a sladkostí které měl rád. Neváhala jsem a hned po rozhovoru jsem šla zkoušet ten perník upéct.
Tak tady ho máte – bezlepkový perník. S chutí jsem spokojená. Určitě ho budu zkoušet i z jiných muk, ne jen z té rýžové a uvidíme, jaký bude ve výsledku ten nejlepší. Dnes mám pro vás recept na perník z mouky rýžové, kterou používám na recepty bez lepku nejraději.
Suroviny:
- 150g rýžové mouky – hladké
- 150g kysaného podmáslí (lze nahradit mlékem)
- 100g třtinového nebo bílého cukru
- 35g slunečnicového oleje
- 2 vrchovaté lžíce hořkého kakaa
- 1 vajíčko velikosti L
- ½ kypřicího prášku do pečiva bez lepku (použila jsem značku Labeta z Globusu)
- 1 lžička perníkového koření*
Volitelné:
- 1 lžička instantního kafe (pro zvýraznění chuti kaka)
- Špetka soli (přidávám ze stejného důvodu jako kafe)
Postup:
- Všechny suroviny dejte do mísy a metličkou nebo šlehačem promíchejte.
- Použila jsem silikonovou formu o velikosti poloviny velkého plechu. Pro velký plech perníku zdvojnásobte množství surovin jinak bude perník velmi nízký.
- Pokud nepoužíváte silikonovou formu, vyložte plech pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
- Pečte ve středu trouby na 175 stupňů cca 20 minut. Až bude párátko po vytažení čisté, můžete perník vytáhnout.
Tipy na servírování
S omáčkou z lesního ovoce, s marmeládou nebo džemem, posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou
Čokoládová poleva
- 80g krupicového cukru
- 50g másla
- 30g mléka
- 2 lžíce hořkého kakaa
Máslo dejte rozpustit do malého hrnce. Přidejte cukr a kakao. Až směs začne hodně bublat, přilijte mléko. Poleva začne okamžitě bublat a syčet, ale během chvilky se krásně vyhladí. Tím, že přidáte mléko do vařící směsi celou získáte krásně hladkou polevou. Naučila mě to maminka, když jsem byla dítě.
Při přípravě této polevy je důležité dodržet postup, jen tak dosáhnete krásně hladké lesklé polevy. Po celou dobu polevu míchejte, ať se nepřipálí. Ideální je nepřilnavý povrch – používám malý nepřilnavý hrnec, myslím, že je to keramika.