Pojďme se podívat na to jak si udělat vepřové maso se žampiony, paprikou a arašídy. Použila jsem balsamikový ocet a hoisin omáčku pro sladkokyselou chuť typickou pro čínská jídla. Také jsem přidala sriracha omáčku a chilli aby byla omáčka pálivá. Pro nepálivou verzi tyto suroviny vynechejte. Vepřové maso bude díky marinování velice jemné a křehké. Naložení navíc urychlí dobu smažení a maso bude hotové rychleji. Jako první jsem napsala přípravu vše surovin (loupání, krájení atd.), protože u čínských jídel a celé asijské kuchyně je dobré mít vše připravené. Smažení je otázka chvilky, takže není moc času na to si vše teprve připravovat. Věřím, že vám bude tento recept chutnat a přeji dobrou chuť.
Marináda:
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sezamového oleje
- Maso: 500g vepřové kýty*
*použít můžete i jiné maso, například kuřecí prsa chutnají skvěle.
Vše na marinádu smíchejte. Maso nakrájejte na plátky (tedy pokud už není). Tupou hranou nože naklepejte z obou stran. Maso bude díky naklepání jemnější a měkčí. Poté nakrájejte na nudličky a smíchejte s marinádou. Uložte do lednice na minimálně 30 minut. Nejlépe však chutná naložené přes noc.
Omáčka:
- 500g čerstvých žampionů
- 50g fazolových lusků (používám mražené)
- 50g pražených arašídů*
- 2 cibule
- 2 červené kápie
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic cukru
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 4 lžičky kukuřičného škrobu (nezarovnané)
- 2 lžičky balsamiko octa
- 1 lžička sriracha omáčky (voitelné)
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné)
Příloha: rýže, nudle rýžové nebo vaječné, hranolky
*když koupíte v obchodě solené arašídy budou pravděpodobně solené. Před přidáním je trochu proklepejte v sítu abyste je zbavily většího množství soli.
Příprava:
- Kápie nakrájejte na větší kostky nebo nudličky
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky
- Česnek oloupejte a pokrájejte na malinké kostičky
- Všechny omáčky, sůl, cukr a koření odměřte a dejte do jedné misky. Je lepší když to máte připravené než když se to odměřuje až při vaření.
- Kukuřičný škrob smíchejte s 2 lžícemi studené vody. Takto ho nechte v další misce připravený k použití.
- Žampiony neloupejte, jen nakrájejte na větší plátky nebo kousky. Malé kousky by se rozvařily a moc by z nich nezbylo.
- Nyní máte přípravy hotové a můžete se pustit do vaření.
a jdeme smažit:
- Naložené maso i s marinádou osmažte ve woku nebo jiné pánvi. Za stálého míchání se smaží asi tak 4 minuty na vysokou teplotu.
- Přidejte česnek, cibuli a koření smíchané s omáčkami.
- Také přidejte kápie, arašídy a fazolové lusky.
- Vařte za občasného míchání další 4 minuty.
- Nyní přilijte kukuřičný škrob smíchaný s vodou. Musí být ve vodě zcela rozmíchaný. Při nalévání stále míchejte. Omáčka začne okamžitě houstnou. Důležité je aby se omáčka vařila.
- Nakonec přijdou do omáčky žampiony. Vmíchejte je do omáčky a vařte 4 minuty.
- Podávejte s nudlemi, rýží nebo hranolkami.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny