Pojďme se podívat na to jak si udělat vepřové maso se žampiony, paprikou a arašídy. Použila jsem balsamikový ocet a hoisin omáčku pro sladkokyselou chuť typickou pro čínská jídla. Také jsem přidala sriracha omáčku a chilli aby byla omáčka pálivá. Pro nepálivou verzi tyto suroviny vynechejte. Vepřové maso bude díky marinování velice jemné a křehké. Naložení navíc urychlí dobu smažení a maso bude hotové rychleji. Jako první jsem napsala přípravu vše surovin (loupání, krájení atd.), protože u čínských jídel a celé asijské kuchyně je dobré mít vše připravené. Smažení je otázka chvilky, takže není moc času na to si vše teprve připravovat. Věřím, že vám bude tento recept chutnat a přeji dobrou chuť.

 

Marináda:

  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sezamového oleje
  • Maso: 500g vepřové kýty*

*použít můžete i jiné maso, například kuřecí prsa chutnají skvěle.

Vše na marinádu smíchejte. Maso nakrájejte na plátky (tedy pokud už není). Tupou hranou nože naklepejte z obou stran. Maso bude díky naklepání jemnější a měkčí. Poté nakrájejte na nudličky a smíchejte s marinádou. Uložte do lednice na minimálně 30 minut. Nejlépe však chutná naložené přes noc.

 

Omáčka:

  • 500g čerstvých žampionů
  • 50g fazolových lusků (používám mražené)
  • 50g pražených arašídů*
  • 2 cibule
  • 2 červené kápie
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu (nezarovnané)
  • 2 lžičky balsamiko octa
  • 1 lžička sriracha omáčky (voitelné)
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné)

Příloha: rýže, nudle rýžové nebo vaječné, hranolky

*když koupíte v obchodě solené arašídy budou pravděpodobně solené. Před přidáním je trochu proklepejte v sítu abyste je zbavily většího množství soli.

 

Příprava:

  1. Kápie nakrájejte na větší kostky nebo nudličky
  2. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky
  3. Česnek oloupejte a pokrájejte na malinké kostičky
  4. Všechny omáčky, sůl, cukr a koření odměřte a dejte do jedné misky. Je lepší když to máte připravené než když se to odměřuje až při vaření.
  5. Kukuřičný škrob smíchejte s 2 lžícemi studené vody. Takto ho nechte v další misce připravený k použití.
  6. Žampiony neloupejte, jen nakrájejte na větší plátky nebo kousky. Malé kousky by se rozvařily a moc by z nich nezbylo.
  7. Nyní máte přípravy hotové a můžete se pustit do vaření.

a jdeme smažit:

  1. Naložené maso i s marinádou osmažte ve woku nebo jiné pánvi. Za stálého míchání se smaží asi tak 4 minuty na vysokou teplotu.
  2. Přidejte česnek, cibuli a koření smíchané s omáčkami.
  3. Také přidejte kápie, arašídy a fazolové lusky.
  4. Vařte za občasného míchání další 4 minuty.
  5. Nyní přilijte kukuřičný škrob smíchaný s vodou. Musí být ve vodě zcela rozmíchaný. Při nalévání stále míchejte. Omáčka začne okamžitě houstnou. Důležité je aby se omáčka vařila.
  6. Nakonec přijdou do omáčky žampiony. Vmíchejte je do omáčky a vařte 4 minuty.
  7. Podávejte s nudlemi, rýží nebo hranolkami.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny