Horký čaj v létě není přímo ideální a tak se raději uděláme ten ledový. Ochutnala jsem pár čajů z pet lahve, ale kromě Nestea mi nechutnal ani jeden. I tak jsou balené ledové čaje plné cukru, aromat a barviv. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o oslazenou vodu s čajem není to zrovna levné.
Není nic jednoduššího než si ledový čaj připravit doma a to zdravěji a nižším obsahem cukru. Já jsem použila brusinkový čaj, ale stačí si jen vybrat z nabídky ovocných čajů příchuť která vám vyhovuje. Některé mohou být kyselejší jako je třeba třešeň, do té už ani citrón nepřidávám. Už se těším jak zase v létě udělám několik lahví do lednice a pak ho budeme popíjet na zahradě.
Ještě jeden tip na závěr. Do čaje přidejte jahody, borůvky nebo jiné ovoce (podle toho co se hodí k dané příchuti) a nechte ho přes noc v lednici. Vynikající!
Budete potřebovat:
- 1 litr vody
- 4 sáčky brusinkového čaje*
- 1-2 lžíce cukru
- 2-4 lžíce citrónové šťávy
*použijte kvalitní ovocný čaj pro výraznější chuť. Levné čaje mají často velice slabou chuť a ledový čaj by mohl být skoro bez chuti.
- Vodu přiveďte k varu. Nalijte do hrnce/konvice a vložte čajové sáčky. Čaj nechte 10 minut vylouhovat a poté sáčky vyhoďte.
- Nyní přidejte cukr a čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Míchejte do rozpuštění cukru. Pokud by to bylo málo můžete ještě přidat po vychlazení. Teď ho raději nepřidávejte, protože chutě se ještě budou měnit.
- Až bude mít čaj pokojovou teplotu přeneste ho do lednice. Raději ho něčím zakryjte. Po několika hodinách chlazení můžete čaj podávat. Nebo přidejte led a můžete ho podávat hned😊
- Podávejte s ledem, plátky citrónu nebo ovoce.