Bez čeho si Velikonoce nedokážu představit? Bez beránka a mazance. Na Velikonoční pondělí máme vždycky ke snídani mazanec s máslem a kousek beránka. Proto se dnes podíváme na to, jak si mazanec doma upéct. Domácí mazanec se s tím kupovaným nedá srovnat. Chutná o dost lépe a taky si do něj doma nedáte nic, co tam nepatří. Kupované mazance často obsahují barviva, aromata a různé vylepšující přípravky, aby měl výrobek delší trvanlivost anebo aby nezačal tvrdnout. Těsto na mazanec je vypracované za chvilku a kynutí už pak všechnu práci udělá a vás. Na vás už je jen poslední krok a to dát mazanec na plech a upéct. Vůně mazance je příjemná a všem se u nás doma sbíhají sliny. Doporučuji udělat mazance raději hned dva. Jen pro jistotu, kdyby se jeden z nich Velikonoc nedožil.
Veselé Velikonoce
SUROVINY
- 500g polohrubé mouky
- 200ml vlažného mléka
- 100g cukru (krupice nebo krystal)
- 100g rozpuštěného másla
- 100g rozinek
- 2 žloutky
- 1 balíček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 vanilkový cukr (20 gramů)
- Na potření: 1 vejce
- Na posypání: pár mandlí
PŘÍPRAVA
- Vlažné mléko, lžičku cukru a sušené droždí dejte do mísy a dobře rozmíchejte.
- Nechte 10 minut stát (nezakryté), ať může kvásek vyběhnout.
- Mouku, cukr a vanilkový cukr smíchejte.
- Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek.
- Ručně nebo v robotu vypracujte těsto, až z něj vznikne bochánek.
- Nakonec vmíchejte rozinky a dejte těsto na hodinu vykynout (zakryjte utěrkou).
- Rovný plech vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečící papír.
- Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek a přeneste ho na plech. Pokud mazanec pečete poprvé má být vysoký okolo 7-10 centimetrů.
- Mazanec potřete rozmíchaným vejcem. Uprostřed ostrým nožem nařízněte mazanec do tvaru kříže, stačí jen trošku.
- Mandle nakrájejte na plátky a celý mazanec posypte.
- Troubu nechte předehřát na 200 stupňů. Poté do ní mazanec vložte (používám druhý rošt od spodu jinak se mi mazanec připaloval).
- Mazanec pečte 10 minut a pak teplotu ztlumte na 160 stupňů a pečte 30-40 minut. Když je špejle čistá a mazanec už má krásně hnědý povrch můžete ho vytáhnout.
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu
Trvanlivost: do 3 dnů (nejlépe samozřejmě chutná čerstvý)