Levanduli potkávám snad na každé zahrádce, kterou během cesty autem nebo při jízdě na kole vidím. Je škoda, že ve většině případů slouží pouze jako okrasná květinka. Levandule totiž nejen hezky vypadá, ale také má jedinečnou květinovou chuť.
Levanduli si poslední dobou oblíbili i cukráři v sušenkách i dezertech. Chápu je, levandule je hodně netradiční, ale stačí jedno kousnutí a hned se do její chuti zamilujete. Já z ní dělám levandulové laté, sirupy nebo výborné limonády. Dneska mám pro vás recept na levandulový sirup, který používám do zeleného čaje, kávy, ale také na výrobu levandulového limonády nebo jak toping na lívance. Na výrobu 1 litru sirup jsou potřeba jen 2 lžíce sušené levandule, takže vám na zahrádce zbyde ještě dostatek levandule ke kochání:-).

SUROVINY

  • 250ml vody
  • 200g bílého nebo třtinového cukru
  • 1 lžíce sušené levandule (pouze pupeny, bez větviček)

Obal: skleněná lahvička nebo sklenice

Sušení

Levanduli ustřihněte i s větvičkou. Svažte provázkem a pověste někam hlavou dolů. Až levandule uschne, stačí prsty stáhnout pupeny z větvičky.

 

Postup

  1. Vodu s cukrem a sušenou levandulí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Sirup vařte za občasného míchání po dobu 15 minut. Teplotu nastavte na střední, aby se voda zbytečně nevyvařovala.
  2. Sirup odstavte a nechte vychladnout.
  3. Připravte si sítko a sirup přes něj přeceďte.
  4. Levandulový sirup přelijte do čisté a suché lahve nebo sklenice. Nechte vychladnout a teprve poté zavíčkujte a uložte do lednice.

 

Příprava sirupu za studena

Další možnost je vodu a levanduli dát do mísy a nechat přes noc louhovat. Druhý den vodu přeceďte, ať zachytíte levanduli. Nalijte do hrnce a přidejte cukr. Zahřívejte na nízkou teplotu jen do rozpuštění cukru. Nevařte.

 

Použití

  • Vynikající je použít tento sirup na oslazení zeleného čaje. Společně vytvoří vynikající nápoj.
  • Jako toping na vanilkovou zmrzlinu nebo polití dezertů či jiných sladkých jídel. Nejvíce si rozumí s vanilkou.
  • Do různých krémů, náplní – dodá levandulový nádech a zároveň osladí.
  • Na spaní – přidejte do mléka nebo čaje (dle chuti). Sirup má uklidňující účinky a pomůže vám rychle usnout.
  • Limonáda – Voda, pár koleček citrónu, led a levandulový sirup. Smíchejte a máte vynikající levandulovou limonádu.

 

Skladování: v lednici. Kdyby se v sirupu objevili krystalky cukru, postavte sklenici do hrnce s vroucí vodou a nechte do rozpuštění.

Trvanlivost: 6 měsíců

Zavařování (pro delší trvanlivost)

Sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahví. Zavíčkujte a dejte na 15 minut do 85 stupňové vody. Sirupy se většinou nezavařují, ale takhle máte jistotu že se vám opravdu nezkazí.

Takto zavařený sirup má trvanlivost 1 rok