SUROVINY
- 250ml vody
- 200g bílého nebo třtinového cukru
- 1 lžíce sušené levandule (pouze pupeny, bez větviček)
Obal: skleněná lahvička nebo sklenice
Sušení
Levanduli ustřihněte i s větvičkou. Svažte provázkem a pověste někam hlavou dolů. Až levandule uschne, stačí prsty stáhnout pupeny z větvičky.
Postup
- Vodu s cukrem a sušenou levandulí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Sirup vařte za občasného míchání po dobu 15 minut. Teplotu nastavte na střední, aby se voda zbytečně nevyvařovala.
- Sirup odstavte a nechte vychladnout.
- Připravte si sítko a sirup přes něj přeceďte.
- Levandulový sirup přelijte do čisté a suché lahve nebo sklenice. Nechte vychladnout a teprve poté zavíčkujte a uložte do lednice.
Příprava sirupu za studena
Další možnost je vodu a levanduli dát do mísy a nechat přes noc louhovat. Druhý den vodu přeceďte, ať zachytíte levanduli. Nalijte do hrnce a přidejte cukr. Zahřívejte na nízkou teplotu jen do rozpuštění cukru. Nevařte.
Použití
- Vynikající je použít tento sirup na oslazení zeleného čaje. Společně vytvoří vynikající nápoj.
- Jako toping na vanilkovou zmrzlinu nebo polití dezertů či jiných sladkých jídel. Nejvíce si rozumí s vanilkou.
- Do různých krémů, náplní – dodá levandulový nádech a zároveň osladí.
- Na spaní – přidejte do mléka nebo čaje (dle chuti). Sirup má uklidňující účinky a pomůže vám rychle usnout.
- Limonáda – Voda, pár koleček citrónu, led a levandulový sirup. Smíchejte a máte vynikající levandulovou limonádu.
Skladování: v lednici. Kdyby se v sirupu objevili krystalky cukru, postavte sklenici do hrnce s vroucí vodou a nechte do rozpuštění.
Trvanlivost: 6 měsíců
Zavařování (pro delší trvanlivost)
Sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahví. Zavíčkujte a dejte na 15 minut do 85 stupňové vody. Sirupy se většinou nezavařují, ale takhle máte jistotu že se vám opravdu nezkazí.
Takto zavařený sirup má trvanlivost 1 rok