Milujete čínskou kuchyni? Vyrobte si vlastní kuřecí nebo vepřové kungpao jako z čínské restaurace. Základem je maso naložit aby bylo měkčí a jemnější a také zapomeňte na dlouhé vaření, protože podstata čínské kuchyně je v co nejrychlejším vaření. Budete potřebovat žampiony, arašídy, jarní cibulku, česnek a papriky a také několik druhů omáček a koření. Na zahuštění omáčky budete potřebovat kukuřičný škrob namísto hladké mouky, ta se v čínské kuchyni nepoužívá. Možná je to hodně surovin, ale uvidíte že i když to tak možná vypadá je recept velice snadný, rychlý a zvládne ho opravdu každý..
Suroviny
Marináda na maso:
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička sezamového oleje (nebo slunečnicového když nemáte)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 500-700g masa*
*většinou používám kuřecí prsa nebo vepřovou kýtu, ale použijte co máte rádi*
Na omáčku:
- 300g čerstvých žampionů
- 50-100g arašídů nebo kešu ořechů
- 3 kápie (můžete použít všechny 3 barvy)
- 3 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje na smažení
- 1-3 lžíce cukru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hoisin omáčky (pokud nemáte přidejte další lžíci sójovky)
- 4 lžičky balsamikového octa
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky drcených vloček chilli
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru nebo 1 lžička čerstvého strouhaného
Pro pálivost:
- 1 lžička srirachy nebo 1/4 lžičky mletého chili, také můžete nakrájet do omáčky malou chilli papričku
Příprava
Marináda:
Vše na marinádu smíchejte. Maso očistěte a nakrájejte na větší kostky. Dobře promíchejte s marinádou a nechte uležet. Stačí 30 minut, ale nejlépe chutná maso uležené přes noc. U vepřového masa maso naklepávám tupou stranou nože. Je potom extra křehké a jemné
Omáčka:
- Na pánvi rozpalte olej
- Přidejte maso i s marinádou a smažte za častého míchání 4 minuty
- Kápie nakrájejte na větší kostky a spolu s arašídy/kešu přidejte k masu. Míchejte další 3-4 minuty
- Nyní přidejte česnek pokrájený na malé kostičky, nastrouhaný nebo sušený zázvor a všechno koření. Také vše co zbylo ze seznamu kromě škrobu: balsamiko, sójovou omáčku, hoisin, sezamový olej, cukr, sůl a na větší kusy pokrájené žampiony.
- Kukuřičný škrob rozmíchejte v 2 lžících vody a až když jste vše přidaly vmíchejte do omáčky. Vařte další 4 minuty.
- Podle chuti můžete omáčku ještě dochutit.
Podávejte s rýží, rýžovými nebo vaječnými nudlemi