Kešu máslo je další ořechové máslo které stojí za to mít doma. Použít ho můžete do kaší, müsli s mlékem, moučníků a dortů, koktejlů, smoothies, ale také do asijské kuchyně.
Obsahuje vysoké množství bílkovin a zdraví prospěšných látek a tuků. Je ideální doplněk pro každého kdo chce žít zdravě a také pro vegany a vegatariány (pro doplnění bílkovin). Kešu máslo seženete i v obchodě, ale je dost drahé. Navíc často obsahuje vysoké množství cukru nebo konzervanty. Pokud se vyhýbáte cukru můžete ho vynechat úplně nebo nahradit zdravějším sladidlem jako je datlový sirup, sirup z agáve nebo čekankový sirup. Určitě tedy stojí za vyzkoušení
Suroviny
- 500g kešu ořechů
- 1 lžíce kokosového oleje
- Cukr, med nebo jiné sladidlo podle chuti
Příprava
- Kešu ořechy spolu s kokosovým olejem mixujte 5-10 minut do tekuté konzistence.
- Malé kousky kešu tam budou stále viditelně, ale jinak je máslo krémové. Vlastně je dost podobné arašídovému máslu. Pokud je máslo stále dost drobivé přidejte další lžíci kokosového oleje.
- Ochutnejte a podle chuti oslaďte. Většinou na tohle množství používám 1-2 lžíce třtinového cukru nebo ho nechávám neslazené. Po přidání cukru máslo mixujte, dokud kousky cukru nezmizí.
- Kešu máslo přelijte do čisté sklenice.
Použití: samotné na lžičku, výborně chutná ovoce namočené do kešu másla, k sušenkám, do koktejlů, do asijské kuchyně, kaší, müsli nebo smoothie.
Skladování: v lednici, ale může být i při pokojové teplotě
Spotřebujte do 3 měsíců