Bezlepková verze tradičního vánočního cukroví. Pracny v naší rodině byly vždycky základ a je tomu tak i dodnes. Místo hladké mouky jsem tentokrát použila domácí rýžovou mouku a je z toho bezlepkový recept.

Po ochutnání jsem zjistila, že chutnají vlastně úplně stejně jako ty s lepkem, cože je pro mě vždycky obrovský úspěch. Někdy totiž bezlepkové cukroví není dobré, je takové suché anebo se rozpadá. Je tam hodně co zkazit, tak jsem ráda, že se mi to takhle povedlo.

Rýžovou mouku seženete ve zdravé výživě a poslední dobou na ní narážím už i v normálních obchodech. Není důvod se vzdávat svého oblíbeného cukroví a už vůbec ne slevovat z chuti jen proto, že se jedná o bezlepkovou variantu. Vyzkoušejte a napište mi jak vám chutnaly😊.

Na stránkách najdete i další bezlepkové recepty

Marcipánové brambory

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Hříbky

Rafaello kuličky

Marcipánové pralinky

Datlové koláčky

Čokoládové lanýže s pomerančovou příchutí

raw makové kuličky

Cizrnové ladu

 

Aktualizace 13.12.2020: Koukám, že je ten seznam pěkně dlouhý a to ještě není všechno. Do večera přidám na blog kompletní seznam bezlepkového cukroví, tak vám sem pak hned přidám odkaz na článek. 

 

SUROVINY

  • 120g másla
  • 120g moučkového cukru 
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 120g hladké rýžové mouky
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • Špetka mleté skořice

Nesmíte laktózu nebo jste vegan? Použijte rostlinné máslo. Dá se koupit například v Globusu nebo u nás kupuju zn. Alsan v zeleném obalu.

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Použijte moučkový cukr ze třtinového cukru.

Cukr moučka ze třtinového cukru

 

PŘÍPRAVA

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto.
  2. Pracny můžete péct hned, ale vždy lepší je nechat těsto přes noc uležet. Když je těsto studené je pak cukroví křehčí a to platí i u lineckého.
  3. Pracnové formy poprvé vymažte máslem nebo jiným tukem (jen pro jistotu) a vysypte rýžovou moukou nebo strouhaným kokosem. Po druhé už je vymazávat nemusíte. Další možnost je použít silikonovou formu na pracny. Mám formu na rohlíčky, ta se nevymazává a těsto se k ní nikdy nepřilepí. V silikonové formě se cukroví peče o 5-10 minut déle (do zhnědnutí okrajů, stejně jako u kovových formiček).
  4. Z těsta kousek odeberte a namačkejte ho do formiček. Okraje očistěte jinak se na nich těsto v tak tenké vrtvě připálí.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 8 minut. Jak okraje začnou tmavnout pracny vyndejte. Chvilku počkejte a poté pracny vyklopte. Když to nejde klepněte zezadu do formy nožem.
  6. Ještě teplé pracny obalte v moučkovém cukru

 

TIP:

Pokud máte s vyklápěním špatné zkušenosti použijte silikonovou formu na pracny

Skladování: v chladu

Trvanlivost: 1 měsíc