Chcete se v chladným zimních měsících zahřát a zároveň bojovat proti chřipce a nachlazení? Připravte si kávu se zázvorovým sirupem. Káva vám dodá energii a zázvor zahřeje. Zázvorový sirup si vyrábím domácí, protože obsahuje jen vodu, cukr a zázvor. Má protizánětlivé vlastnosti a posiluje imunitu. Je to velice účinná prevence proti chřipce, nachlazení nebo rýmě, také vám pomůže, pokud už nemocní jste a zmírní příznaky. Chuť kávy s kombinací zázvoru je opravdu výborná a léčivé účinky zázvoru jsou příjemným bonusem.
SurovinY
- 250ml vody
- 2-4 lžíce zázvorového sirupu
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 1 lžička medu (volitelně)
Volitelně: šlehačka nebo napěněné mléko
*Recept na domácí zázvorový sirup najdete dole
Příprava
- Vodu přiveďte k varu
- Rozpustnou kávu nasypte do hrnku a zalijte vroucí vodou
- Přidejte zázvorový sirup a promíchejte
- Podle chuti předejte med nebo jiné sladidlo
- Podávejte horké. Na ozdobu můžete přidat šlehačku nebo mléčnou pěnu
Zázvorový sirup
- 500ml vody
- 400g cukru
- 250g čerstvého zázvoru
- Zázvor omyjte a nakrájejte tenké plátky nebo menší kousky. Také můžete použít struhadlo a zázvor nahrubo nastrouhat (kvůli vláknům to nepůjde úplně, ty větší kusy přidejte do hrnce také)
- Vodu a zázvor přiveďte k varu.
- Ztlumte teplotu a vařte hodinu na nízkém stupni
- Sirup přeceďte a vymačkejte ze zázvoru zbytek sirupu.
- Vraťte zpátky na sporák a znovu zahřejte.
- Přidej cukr a vařte do rozpuštění cukru ještě pár minut.
- Hotový zázvorový sirup přelijte do čistých lahví.
Použití: do čaje nebo kávy, spolu s horkou vodou jako zázvorový čaj (můžete přidat i citrón). Také můžete užívat samostatně na lžičku jako prevence proti chřipce a nachlazení.