V reklamě mi vždycky dělají chutě když ta paní kousne do nanuku a ozve se pronikavé křupnutí. Když jsem ale nanuky namáčela do čokolády vůbec to tak neznělo. To bylo ale před tím než jsem zjistila že se poleva vyrábí s kokosového oleje, kakaa a dalších surovin. Já jsem zvolila jednodušší recept a smíchala čokoládu s kokosovým oleje. Hned byl vidět rozdíl. Poleva je mnohem tekutější takže jí na dortu ulpívá méně, také se lépe rozlije po celém nanuku. Co je ale nejdůležitější že při dotyku s nanukem skoro okamžitě ztuhne, takže nemusíte držet nanuk v ruce celou věčnost. Po vytáhnutí z mrazáku jsem se dočkala i ono pověstného křupnutí. Samozřejmě ne jako v té reklamě, ale toho že je poleva opravdu křupavá a ne tvrdá jako beton. Snadno jí tedy rozkousnete nebo slíznete a dostanete se na nanuk. Díky použité čokoládě je poleva opravdu vynikající a ještě si můžete vybrat jestli bude bílá, hořká nebo mléčná
SurovinY
Mléčná:
- 70g mléčné čokolády
- 40g kokosového oleje
Hořká:
- 60g hořké čokolády
- 40g kokosového oleje
U bezlepkové diety si pohlídejte, ať není v čokoládě lepek.
Příprava
Příprava polevy
Mléčnou čokoládu a kokosový olej dejte rozpusťte ve vodní lázni. Další možnost je použít mikrovlnku. V té ale rozpusťte čokoládu (v mé to trvá 2×15 sekund, mezitím promíchejte) a když je čokoláda rozpuštěná přidejte kokosový olej. Kdybyste s ním čokolády zahřály spálí ji a srazí, protože se rychle zahřejte na vysokou teplotu.
Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Je to důležité, jinak by nanuky rozpouštěla (tedy okolo 25-30 stupňů)
Polévání nanuků:
Nanuky vyndejte z formy a rozložte na tác vyložený pečícím papírem. Dejte je na 30 minut zpátky do mrazáku. Při vyndání z formy se většinou používá teplá voda a ta nanuky zahřejte. Nanuk musí být úplně zmrzlý, aby nenakapal do polevy (srazila by se a nešla by použít).
Když jsou nanuky připravené nalijte vychladlou polevu do nádoby, ve které budete nanuky polévat. Myslím, že to bylo u Tescomy měli přímo nádobu na polévání nanuků, ale také ji nemám. Použít můžete hluboký talířek a nanuky obalovat jako řízky, další možnost je vysoká sklenička anebo nechte polevu v misce a polévejte je lžící.
Pracujte rychle a pokud máte nanuků hodně vyndávejte je z mrazáku postupně.
Poleva ve sklenici: Nanuk jen do polevy ponořte a ihned vytáhněte. Chvilku počkejte až poleva ztuhne a vraťte ho do mrazáku na pečící papír.
Poleva v hlubokém talíři: V případě hlubokého talířku postupujte jako u řízku: ponořte z jedné strany, otočte a ponořte z druhé strany.
Poleva v misce (polévání lžící): Pokud nanuk poléváte lžící dejte ho nad misku a začněte polévat od dřívka směrem dolů. V tomhle případě nebude poleva tak hladká, protože nanuk není namáčený najednou.
Nanuky uložte do mrazáku a když je poleva pěkně tvrdá přendejte do dózy, sáčku nebo jednotlivé zabalte.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců (záleží na typu nanuku)