Lávové dortíky jsou čokoládové dortíky s tekutou čokoládovou náplní. Náplň vzniká zkrácením doby pečení tak aby bylo těsto na povrchu upečené, ale uvnitř stále tekuté. Kdo si je chce ještě vylepšit může přidat kostičku nebo dvě čokolády schovat doprostřed každého dortíku. Já jsem použila mléčnou čokoládu, protože těsto je z hořké čokolády a tak je to příjemný kontrast. Lávový dortíky se podávají hned po upečení a ještě teplé. Tentokrát jsem je posypala jen hořkým kakaem, ale myslím že by se k nim hodila malinová nebo ostružinová omáčka. Hořká čokoláda a kyselé maliny…musí to být skvělé, ale bohužel mě to napadlo až když už nebylo omáčku k čemu dělat😊
SurovinY
- 100g hořké čokolády
- 65g krupicového cukru
- 55g másla
- 30g hladké mouky
- 3 vejce
- Špetka soli
- +máslo a kakao na vymazání
- 6 kostek mléčné čokolády dovnitř (volitelné)
Pomůcky: silikonová forma na muffiny nebo malé silikonové formičky (nebo kovová forma)
Příprava
- Hořkou čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
- Vajíčka s cukrem minutu šlehejte a pak přimíchejte za stálého míchání přidejte čokoládu. Dávejte pozor, aby čokoláda nebyla vařící.
- Dále přidejte mouku a sůl. Těsto je hotové, teď už jen naplnit formičky.
- Polovinu těsta rozdělte do 6 formiček. Doprostřed dejte jednu nebo dvě kostky čokolády a zakryjte zbytkem těsta. Pokud máte silikonovou formu něčím jí podložte aby se vám těsto při přenášení nerozlilo. Malé formičky rozložte na nízký plech a pečte i s ním.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů – střední rošt. U mě to bylo 10 minut, ale každá trouba se může lišit. Můžete zapnout větráček, aby se těsto na povrchu upeklo rychleji. Správně upečený lávový dortík má být na povrchu upečený a uvnitř tekutý. Nebuďte smutní kdybyste dortíky omylem připekly. Budou chutnat stále skvěle a už budete pro příště vědět jak dlouho se mají péct.
- Před vyklopením nechte dortíky pár minut odpočinout a pak teprve vyklopte. Okraje můžete projet nožem pokud jsou přilepené. Dortíky opatrně vyklopte na talířek, posypte kakaem a podávejte. Na ozdobu můžete použít maliny, ostružiny nebo třeba jahody.
Skladování: v lednici. Pro ohřátí dejte muffiny do mikrovlnky a zahřejte jen co je nutné. Ohřát je můžete i v troubě. Když je nepřepečete měla by být náplň ještě tekutá.
Trvanlivost: 3 dny