Krabici s instantním perníkem nechte v obchodě. Je dost možné, že už doma vše potřebné na přípravu směsi na perník máte. Až na perník dostanete chuť, stačí přidat jen dvě další suroviny – mléko a olej. Za chvilku máte upečeno a můžete se jít věnovat něčemu jinému.
Doporučuji udělat hned několik sklenic, abyste nemuseli po každém upečení míchat novou. Směs vydrží několik měsíců. Během té doby určitě na perník dostanete chuť. Když si porovnáte cenu kupovaného perníku v prášku a cenu domácí směsi, je to podstatný rozdíl. Opravdu se vyplatí, tak na co čekat?
SUROVINY
- 300g hladké mouky
- 150g krupicového nebo třtinového cukru
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa (15 gramů)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 sklenice s víkem (používám sklenice na zavařování, od všeho si je schovávám)
Všechny suroviny nasypte do mísy a dobře promíchejte. Směs přesypte do čisté suché sklenice a pevně uzavřete
Do 1 sklenice dejte vždy pouze směs na přípravu 1 perníku. Když budete připravovat větší množství, vždy připravte jednu dávku, přesypte do sklenice a pak začněte od začátku. Jen tak bude vždy správné dávkování mléka a oleje pro jeho přípravu.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: podle data použité mouky
Příprava perníku
Dostali jste chuť na perník? Pojďme se podívat na to, jak si ho upéct s pomocí připravené směsi.
Budete potřebovat:
- 1 směs na přípravu perníku
- 350ml mléka
- 60ml slunečnicového oleje
Postup
- Směs na perník smíchejte s mlékem a olejem. Metličkou dobře promíchejte, aby v těstu nebyly hrudky.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy (u silikonových můžete těsto nalít rovnou do formy). Jako formu používám silikonovou formu s vysokými okraji (o velikosti A4 papíru)
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15 minut. Perník otestujte špejlí – pokud je čistá je perník hotový.
- Po vychladnutí perník polijte čokoládovou polevou. Rozetřete jí tak, aby bylo všude stejně. Pak ho dejte do lednice, dokud poleva neztuhne. Nebo ho můžete rozříznout a naplnit marmeládou nebo švestkovými povidly. Skvělý je i když ho jen posypáte moučkovým cukrem.
Čokoládová poleva
- 80g krupicového cukru
- 50g másla
- 30g mléka
- 2 lžíce hořkého kakaa
Máslo dejte rozpustit do malého hrnce. Přidejte cukr a kakao. Až směs začne hodně bublat, přilijte mléko. Poleva začne okamžitě bublat a syčet, ale během chvilky se krásně vyhladí. Tím, že přidáte mléko do vařící směsi celou získáte krásně hladkou polevou. Naučila mě to maminka, když jsem byla dítě.
Při přípravě této polevy je důležité dodržet postup, jen tak dosáhnete krásně hladké lesklé polevy. Po celou dobu polevu míchejte, ať se nepřipálí. Ideální je nepřilnavý povrch – používám malý nepřilnavý hrnec, myslím, že je to keramika.