Vánoční perníkový závin nesmí u nás nesmí chybět ani letos. Pustila jsem se do něj už teď. Perníčky miluju a tak jsem to nevydržela. Perníkový závin je totiž z perníkového těsta a ještě k tomu plněný povidly. Povidla a perníky jsou má oblíbená kombinace a proto mám tento recept tak ráda.
Závin někdy ještě polévám hořkou čokoládou.
Ani tvarohový ani jablečný, o Vánocích jedině ten perníkový‘
SUROVINY
- 300g hladké mouky
- 200g moučkového cukru
- 60g mléka
- 40g medu
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 vejce vel. M
- 1 lžička hořké kakao
Náplň:
- 200g povidel na slepení
Nemáte kypřicí prášek do perníku?
Použijte 1 kypřicí prášek – 12 gramů a k tomu 4 lžičky perníkového koření (5 gramů).
Příprava:
- Mouku, prosátý moučkový cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte vejce, med a mléko. Vypracujte těsto a dejte ho asi tak na hodinu uležet do lednice.
- Připravte si pomoučněný vál. Těsto rozdělte na půl a každou vyválejte na obdélník vysoký asi 0,5mm. Když vezmu velký plech tak můj obdélník byl ze všech stran menší tak o 10cm.
- První vyválené těsto nyní potřete půlkou povidel.
- Je na čase závin zarolovat. Roluje se ale trochu jinak, než jablečný či tvarohový. Nejdřív závin začněte rolovat z první strany (té delší) a zarolujte až do půlky. Pak začněte rolovat druhou stranu a skončete u první. Závin otočte. Poté vezměte do ruky okraje a založte je pod závin. Takto bude závin vyšší, než kdybyste ho jen zatočily.
- Nyní závin přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vždy se mi vešly dva vedle sebe. Dejte ho tedy tak, aby se vám vedle něj vešel i ten druhý.
- Postup opakujte se zbylou půlkou těsta a udělejte stejně i druhý závin. Záviny tolik nenabydou, můžete je tedy upéct oba najednou. Kousek mezi nimi ale nechte.
- Záviny vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 20-25 minut dozlatova. Pekla jsem je na středním roštu a před koncem jsem zapnula větráček, aby záviny pěkně zhnědly. Až povrch zezlátne můžete závin vyndat. Při delším pečení by těsto bylo tvrdé a musely byste stejně jako u perníčků čekat až těsto změkne.
Poznámky k receptu:
- Pokud jsou povidla moc tuhá přidejte do nich trochu vařící vody a promíchejte nebo je krátce povařte. U kupovaných se vám to asi nestane, ale u těch domácích může. Další možnost je přidat trochu horké vody a rozmixovat tyčovým mixérem.