Profiterolky jsou malé kuličky z odpalovaného těsta naplněné šlehačkovým krémem a bohatě polité čokoládovou omáčkou. Myslím, že víc než tento popis ani není třeba, protože si určitě dokážete představit jak luxusně chutnají.
Suroviny
- 125 ml vody (1/2 hrnku)
- 40g hery
- 40g hladké mouky
- 40g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Pomůcky: elektrický nebo ruční šlehač, plech, zdobicí nebo klasický sáček, malý hrnec, vařečka,
Příprava
- Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
- Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
- Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřinavého povrchu nevytvoří kouli.
- Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
- Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
- Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
- Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech malé kopečky. Asi 2cm vysoké. Ostré vrcholky uhlaďte navlhčeným prstem aby jste získali typický kulatý tvar profiterolek.
- Vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 210 stupňů než vyběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15 minut. Aby nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.
Podávejte plněné šlehačkovou nebo pudingovou náplní a ozdobené čokoládovou polevou
Čokoládová poleva:
- 120ml mléka
- 60g cukru
- 35g hořkého kakaa
- 15g hořké nebo mléčné čokolády (3 kostky)
- Kakao nasypte do mléka a metličkou dobře promíchejte.
- Nalijte do malého hrnce spolu s cukrem.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3-5 minut. Omáčku jsem vařila jsem na střední teplotu.
- Omáčka začne během vaření houstnout a tmavnout. To se kakao začalo mléko zahušťovat. Doba vaření se bude lišit, ale že je omáčka hotová poznáte když zhoustne a ztmavne (jako na fotce). Jen dávejte pozor aby se nepřipálila.
- Odstavte a přidejte hořkou čokoládu. Pro sladší chuť můžete použít čokoládu mléčnou.
Šlehačková náplň:
- 250 ml vychlazené smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky (lze vynechat, náplň jen nebude tak pevná)
*pro vanilkovou příchuť: 5 kapek vanilkového extraktu.
- Smetanu ke šlehání posypte ztužovačem šlehačky metličkou promíchejte. Díky němu se smetana vyšlehá o dost rychleji než bez něj a vždycky se povede. Náplň po ztužovači zhoustne a bude stále držet svůj tvar.
- Vyšlehejte do tuha.
- Přidejte moučkový cukr a opět krátce promíchejte.