Rychlý koláč s tvarohovou náplní a drobenkou. I když je složení těsta jako na kynutý koláč, nenechává se nakynout. Jen těsto vyválíte, naplníte a dáte péct do trouby. Těsto bude i přesto krásně nadýchaná. Rozdíl mezi kynutým koláčem a tímhle byste nepoznaly.
Ještě je tu jedna dobrá zpráva – z jedné várky uděláte hned . Stačí tedy vše smíchat, vyválet, polít tvarohem a posypat drobenkou. Z jednoho těsta uděláte hned dva tvarohové koláče. To je prima, ne?
Není divu, že když má přijet nečekaná návštěva, volím nejčastěji právě tento tvarohový koláč. Je to rychlovka a nají se z toho celá rodina:-)
Těsto:
- 250g hladké mouky
- 65g změklé hery
- 25g krupicového cukru (2 lžíce)
- 125ml vlažného mléka
- 1/2 balení sušeného droždí *
- 1 žloutek
*=3,5 gramů, 1/2 polévkové lžíce ,1 a 1/2 lžičky
Tvarohová náplň:
- 250g tučného nebo měkkého tvarohu
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- kůra ze 1/4 citrónu (lze vynechat)
- rozinky
Drobenka:
- 35g polohrubé mouky
- 25g másla
- 25g cukru
- + kdo má rád – rozinky
PŘÍPRAVA
- Vše na těsto smíchejte v míse. Použít můžete vařečku nebo robota. Heru nechte předem změknout na lince, ušetří vám to dost práce s mícháním.
- Připravte si dva velké nízké plechy vyložené pečícím papírem. Těsto rozdělte mezi dva plechy a z každého vyválejte kruh velký přes celý plech. Pokud se těsto lepí, vyválejte ho přes druhý pečící papír anebo ho lehce posypte moukou. Kraje zahněte dovnitř, aby vznikly okraje, které uvnitř udrží náplň.
- Tvarohovou náplň připravíte smícháním tvarohu, cukru, vanilkového cukru a najemno nastrouhanou citrónovou kůrou.
- Náplň rozdělte mezi 2 připravené korpusy. Okraje můžete potřít rozšlehaným vajíčkam.
- Jako poslední si připravte drobenku. Studené máslo nastrouhejte na hrubo a společně s cukrem a moukou smíchejte. Rozdrolte mezi dlaněmi Pokud se nedrobí, přidejte trochu mouky a cukru. Nakonec tedy koláče posypte drobenkou a kdo chce i rozinkami.
- Koláč se nenechává kynout, rovnou ho vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 stupňů 12-15 minut (až okraje zezlátnou). Poté upečte i druhý.
- Nechte vychladnout a pak teprve přendejte na tác nebo talíř.
Ještě mám pro vás ten slíbený recept na to, jak si doma vyrobit rozinky. Najdete ho tady. Je tam vše pěkně krok za krokem. Domácí rozinky z hroznového vína jsou úplně jiná třída. Jsou větší, šťavnaté a hlavně nejsou sířené: