SurovinY
Na 1 plech (15-20 kousků):
- 200g celozrnné žitné mouky
- 130-150ml mléka nebo vody
- 40g slunečnicového nebo olivového oleje
- 30g chia semínek (celých)
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Příprava
Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte pružné těsto. Zatím použijte jen 130ml mléka nebo vody a podle potřeby přidejte. Těsto se nemá drolit. Zkuste z kousku vyválet tenký proužek a zatočit. Pokud praskne přidejte do těsta vodu. Mě stačilo 130ml, ale každá mouka bude sát jinak.
Těsto vyválejte na obdélník o velikosti velkého plechu (cca 20-30cm, zkrátka klasický velký plech). Podle potřeby podsypávejte, ale nepoužívejte zbytečně moc mouky jinak by při kroucení těsto mohlo začít praskat. Nakrájejte na 15-20 proužků.
Plech vyložte pečícím papírem. Proužky těsta opatrně zatočte a položte na plech. Kousek mezi nimi nechte i když už svůj objem nezvětší. Přilepit by se k sobě mohli.
Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 10 minut. Poté všechny twisty otočte a pečte dalších 10 minut. Tyčinky pečte na středním roštu.
Po upečení nechte tyčinky vychladnout a poté přendejte z plechu do uzavřené dózy. Ještě teplé jsou křehké a mohli by prasknout
Podávejte s pomazánkou, čerstvým sýrem, zeleninou, oblíbeným dipem nebo jako přílohu třeba k polévce.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: minimálně týden