Můj nový objev: vafle z odpalovaného těsta. Nikdy by mě nenapadlo, že když do vaflovače strčím odpalované těsto vznikne taková dobrota. Těsto neobsahuje ani mléko ani vajíčka. Jen mouku, máslo a cukr. Je to tedy velice levný recept (podívejte se níže na cenu😊). Vafle jsou po upečení obalené ve skořicovém cukru. Chutná to jako mexické churros a vafle zároveň. Jednou sem na ně dala domácí vanilkovou zmrzlinu, to byla taková dobrota, že si to ani nedokážete představit😊

 

Cena:

1 vafle = cca 1 koruna*

*samozřejmě záleží na ceně použitých surovin

SurovinY

  • 250ml vody
  • 135g hladké mouky
  • 60g hery (lze nahradit máslem)
  • 30g cukru (2 lžíce)
  • Špetka soli

 

Na obalení:

  • 30g krupicového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

 

Příprava

  1. Vodu, cukr, máslo a sůl dejte do malého hrnce nebo pánve (ideálně nepřilnavé) a zahřejte. Až bude máslo rozpuštěné odstavte.
  2. Metličkou vmíchejte mouku. Těsto začne okamžitě houstnout, ale stále je to málo. Dejte ho zpátky na sporák, zahřejte na střední teplotu a stále míchejte. Míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stran. Je to stejné jako u odpalovaného těsta. Když se z těsta stane jedna velká koule vyklopte těsto na moukou podsypané prkénko nebo vál a nechte trochu vychladnout. Nutné to není, použít můžete i horké těsto, ale pálily by vás ruce😊
  3. Teď už můžete dát zahřát vaflovač.
  4. Těsto rozdělte na 6-8 dílů. Každý rozmačkejte nebo rozválejte na placku velkou tak aby se vešla do vaflovače. Můžete přidat trochu mouky, pokud se lepí.
  5. Do mého vaflovače se vešly dvě placky, mám tam dvě přihrádky (možná to máte jinak). Mám klasický hranatý vaflovač.
  6. Placky dejte na místo a vaflovač zavřete. Po 2 minutách vafle zkontrolujte. Až budou pěkně hnědé jako na fotce můžete je vyndat. Vaflovač můžete potřít máslem, aby byly více opečené. Já většinou vymazávám jen při první várce.
  7. Do vaflovače dejte další várku vaflí a běžte si připravit skořicový cukr na obalení. Cukr smíchejte se skořicí a ještě horké vafle v něm z obou stran obalte. Nakonec ještě každou vafli cukrem posypu.

 

Podávejte studené nebo teplé. Na ozdobu můžete použít šlehačku, zmrzlinu, čokoládovou omáčku…