Původně jsem chtěla dělat kungpao, ale nakonec z toho vznikla papriková čína. Chybělo mi dost ingrediencí jako jsou například arašídy, bez kterých si kungpao nedokážu představit. Maso naložené do marinády s kukuřičným škrobem, který maso dělá křehčí. Do omáčky jsem použila žampiony a kápie. V sladkokyselé omáčce také najdete sójovou omáčku, zázvor, chilli, česnek a balzamikový ocet. Během pár minut máte připravenou vynikající večeři. Hodí se k ní čínské nudle, rýže i hranolky.

Surovin

Marinované maso:

  • 700g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička oleje

 

Omáčka:

  • 300g čerstvých žampionů
  • 3 červené kápie
  • 3 jarní cibulky (lze vynechat)
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa (lze vynechat)
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chilli vloček (nebo špetka mletého chilli)
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru
  • Špetka mletého černého pepře

Příprava

  1. Vše na marinádu smíchejte dohromady. Maso očistěte a pokrájejte na nudličky nebo kostky. Polijte marinádou a dobře propracujte. Maso nechte marinovat minimálně 30 minut nebo pro ještě lepší chuť přes noc.
  2. Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm maso. Stačí tak 4 minuty na maximální teplotu, aby bylo maso hotové, ale často míchejte jinak se připálí.
  3. Přidejte papriky nakrájené na kostky a 5 minut povařte (často míchejte).
  4. Dále přidejte i zázvor, utřený nebo nadrobno pokrájený česnek, pepř, chilli, cukr a sůl. Žampiony nakrájejte na větší kousky a nasypte do pánve. Nakonec smíchejte škrob s troškou vody, rozmíchejte ho a přilijte do omáčky. Dobře promíchejte a vařte další 4 minuty za častého míchání.

Podávejte s nudlemi, rýží nebo hranolky

 

Skladování: v lednici. Pokud druhý den bude omáčka tekutá přiveďte jí k varu a za stálého míchání přidejte stejné množství škrobu rozmíchaného ve vodě jako minulý den. Občas se to stane, jen nevím proč.