Spekulatius jsou sušenky které se objevují na pultech v předvánočním období. Obsahují spoustu skořice a perníkového koření. Chutnají skvěle i samotné, ale když z nich vyrobíte pomazánku bude to něco dokonalého. Stačí sušenky rozmixovat s kokosovým olejem a podle chuti můžete ještě dosladit. Kokosový olej nelze ničím nahradit, jen díky oleji se sušenky nerozmočí a pomazánka bude skladovatelná i při pokojové teplotě. Kokosový olej seženete v supermarketech nebo potravinách se zdravou výživou.

 Pomazánku můžete použít jako dip k namočení ovoce nebo celých spekulek. K vánočnímu období se dokonale hodí, protože skořice a perníkové koření k vánocům prostě patří. Můžete si jí i namazat na rohlík, chleba nebo sladké pečivo místo nutelly. Až ochutnáte bude bude vám možná stačit jen lžička. Nic víc než lžičku a k tomu skleničku této pomazánky do ruky nepotřebujete (až ochutnáte pochopíte).

Surovin

Na 100 gramů pomazánky budete potřebovat:

  • 60g sušenek spekulatius
  • 40g kokosový olej

* 10 gramů cukr moučka pro sladší pomazánku

 

Příprava

  1. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte válečkem
  2. Kokosový olej roztavte v mikrovlnce nebo na sporáku. V horkých dnech má olej tekutou podobu, v tom případě tento krok přeskočte
  3. Spekulky a olej smíchejte a případně doslaďte dle chuti
  4. Přelijte do skleničky

 

Skladování: při pokojové teplotě pro tekutější pomazánku, v lednici pro pevnější

Trvanlivost: min. 2 měsíce