Dneska mám pro vás skvělý tip na jednu velmi zajímavou delikatesu – kdoulový sýr. Asi si stejně jako já pod tímto názvem představíte sýr doplněný o kousky kdoulí (ovoce)…tak to ale není. Je to sýr, který je vyrobený pouze z kdoulí, tedy želé z ovoce ve tvaru sýra. Hned, jak jsem ho uviděla jsem věděla, že ho musím ochutnat.
Tuto delikatesu nabízí firma Chuť Moravy. Nedávno jsem s vámi sdílela ochutnávku Svatojánských ořechů (článek). Byla jsem s ořechy i ořechovým krémem velice spokojená a proto jsem se rozhodla ochutnat i další výrobky od této firmy. Líbí se mi, že vše dělají poctivě a s láskou a to je na chuti výrobků od této firmy také znát.
Celý týden jsem ze sýra kouzlila, a tak mám pro vás dnes kromě samotné ochutnávky připravené i recepty. Kdybyste zatoužili sýr ochutnat, určitě se vám budou hodit.
Kdoulový sýr
Jedná se o ovocné želé z kdoulí ve tvaru sýra. Neobsahuje tedy žádné mléko. Hodí se jak ke sladkému, tak i ke slanému.
Kdoulový sýr prodává Chuť Moravy (odkaz)
Recepty z kdoulového sýra
Doma jsem experimentovala a nakonec vznikly tyto recepty:
Sýr se šlehačkou
Jednoduchý recept, jak si na tomto sýru pochutnat. Na stránkách psali, že se k němu šlehačka hodí, tak jsem to musela vyzkoušet😊. A? Měli pravdu, je to vynikající.
Budete potřebovat:
- Kdoulový sýr
- Šlehačku
- Skořicový cukr
- Hroznové víno*
*pokud nemáte, vynechte
Já jsem použila šlehačku ve spreji, ale jelikož rychle taje a není moc pevná, raději bych doporučila čerstvě našlehanou šlehačku. I s tou ve spreji je to vynikající, jen musíte rychle jíst😊. Když už budete volit šlehačku ve spreji, určitě použijte tu z mléka, a ne šlehačku z rostlinného tuku.
Sýr nakrájejte na 2×2 cm kostky nebo obdélníčky. Nedělejte je moc nízké, budou se špatně brát do ruky. Kousky sýra rozložte na talíř. Každý kousek ozdobte šlehačkou – použijte sáček s nástavcem ve tvaru hvězdy, a posypte skořicovým cukrem.
Hroznové víno nakrájejte na čtvrtky a položte na šlehačku. Pokud použijete smetanu ke šlehání, klidně použijte celé hroznové víno (ta ve spreji celé víno neudrží) – kuličku napíchněte na párátko a zapíchněte.
- Skořicový cukr – cukr si míchám sama, přijde mi zbytečné ho kupovat. Recept najdete tady: Jak si vyrobit skořicový cukr
Kdoulový sýr s kumquatem
Jelikož nám doma akorát plodí náš citrus, řekla jsem si, že ho využiju. Je to citrus calamondin, což je něco mezi citrónem a mandarinkou/pomerančem. Místo něj by se dal použít kumquat, který má prakticky stejnou chuť, a hlavně se můžete také jíst s kůrou. Výhodou kumqatu je tenká sladká kůra – stačí o umýt a nakrájet. Sladká kůra krásně vyvažuje kyselejší chuť dužiny, 1 a kromě toho to pěkně vypadá.
Budete potřebovat:
- Kumquat
- Kdoulový sýr
- Šlehačku
- Skořicový cukr
Kumquat omyjte a nakrájejte na silnější kolečka. Na to přijde kostka kdoulového sýra a nakonec šlehačka. Opět můžete volit mezi šlehačkou ve spreji nebo smetanou ke šlehání.
Posypte skořicovým cukrem a je to. Skořicový cukr jsem použila v obou receptech. Cukr vyváží chuť kumquatu a skořice se k sýru skvěle hodí. Rozhodně doporučuji nevynechávat😊.
Ovocné špízy
Další jednoduchý a zdravý recept. Přesně takové recepty se na jaro a léto hodí. Nepotřebujete k tomu sporák ani troubu a jsou hotové během pár minut.
Ke špízům by se ještě hodil nějaký dip – rozpuštěná hořká čokoláda, zakysaná smetana nebo jogurt…
Budete potřebovat:
- Kdoulový sýr
- Hroznový víno
- Kumquat*
*opět jsem použila citrus z našeho stromku, ale jelikož se v obchodě toto ovoce koupit nedá, napsala jsem jako jeho náhradu kumquat, který vypadá a chutná prakticky stejně.
Kumquat nakrájejte na silnější kolečka anebo na čtvrtky (já jsem udělala čtvrtky). Kdoulový sýr nakrájejte na kostky. Poté si vezměte párátka a střídavě napichujte hroznové víno, sýr a kumquat.
Nemáte kumquat? Použijte měsíčky mandarinek anebo kousky pomeranče.
Podávejte samotné anebo se zakysanou smetanou, vanilkovou zmrzlinou, rozpuštěnou hořkou čokoládou…
Napichovátka – tato napichovátka jsem tento týden sehnala v Bille
Banánový chlebíček
Kdoulový sýr jsem také použila do banánového chlebíčku. Recept budu teprve přidávat, tak si na něj ještě pár dní musíte počkat:-).
Kdoulový sýr se totiž hodí nejen do studené kuchyně, ale i na pečení. Kousky sýra jsem nakrájela a přidala do chlebíčku. Pár kousků jsem také použila na ozdobu. Hodit se bude i do bábovky, perníku a jiných pečených dobrot.